Foto: MMC RTV SLO/zajem zaslona
Foto: MMC RTV SLO/zajem zaslona

Minister za zdravje Janez Poklukar je članom parlamentarnega odbora za javno zdravje v uvodu predstavil ključne prednostne naloge v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja in tudi prioritete na področju zdravja. Med temi je poudaril uvajanje inovativnih rešitev za odporne zdravstvene sisteme, dostopnost zdravil, boj proti raku, svetovno zdravje in digitalizacijo.

Predsedujoči odboru Pascal Canfin je na začetku razprave spomnil, da Slovenijo kot predsedujočo Svetu EU-ja v okviru spoprijemanja s pandemijo čakajo trije pomembni zakonodajni predlogi, o katerih bodo v prihodnjih mesecih tekla pogajanja. Pri tem ga je zanimalo, kako se bo Slovenija lotila izziva.

Krepitev evropske zdravstvene unije

Poklukar je dejal, da je za okrepitev zdravstvene unije bistveno sprejetje omenjenega zakonodajnega svežnja, ki ga je označil za eno najpomembnejših nalog v času predsedovanja. Zakonodajni sveženj se nanaša na krepitev Evropske agencije za zdravila (EMA) in Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) ter na ustanovitev organa EU-ja za odzivanje na izredne zdravstvene razmere (Hera). Ta naj bi začel delovati do začetka prihodnjega leta.

Prav v zvezi s Hero je več poslancev zanimalo, kakšna bo njegova vloga, in predlagalo čim večji napredek pri njegovi izvedbi. Poklukar je dejal, da tudi Slovenija podpira velikopotezen načrt, pri čemer se zaveda, da gre za nov organ.

Zaskrbljenost zaradi indijske različice

V delu razprave, ki se je nanašala na obvladovanje pandemije, so nekateri poslanci izrazili zaskrbljenost zaradi širjenja novih različic virusa, med njimi delte, ki se hitro širi zlasti med mladimi. Minister je kot ključno poudaril to, da države članice v čim širšem obsegu sekvencionirajo pozitivne vzorce.

Franc Bogovič. Foto: BoBo
Franc Bogovič. Foto: BoBo

Več poslancev, med njimi slovenskega poslanca Franca Bogoviča (EPP/SLS), je zanimalo ministrovo stališče do odločitve Malte, da zaradi porasta okužb z novim koronavirusom zapre svoje meje za vse, ki niso cepljeni proti covidu-19. Minister je poudaril, da je pomembno, da države članice v okviru evropskega covidnega potrdila uveljavljajo pravilo PCT – prebolel, cepljen ali testiran.

Epidemija raka

Pomembna tema je tudi boj proti raku. Nekaj poslancev je podalo pobude za bolj usklajeno delovanje na tem področju. Minister je omenil, da bo v Sloveniji decembra potekala zaključna konferenca evropskega projekta Inovativno partnerstvo za boj proti raku, ki bo priložnost za predstavitev rezultatov projekta, že uresničenega napredka pri izvajanju evropskega načrta za boj proti raku in pa za dogovor o nadaljnjih korakih.

Rak je sicer označil za "epidemijo po epidemiji", s katero se bomo morali spopasti. Pri tem je postregel s podatkom, da je v Evropi 25 odstotkov vseh obolelih za rakom na svetu.
Med vprašanji, ki so jih postavili člani odbora, je bilo tudi vprašanje o izzivih na področju dolgotrajne oskrbe in staranja prebivalstva. Tukaj se je minister zavzel za strateški pristop na evropski ravni.

Poklukar se je sicer zavzel za skupen in usklajen evropski pristop na vseh področjih, še zlasti pa glede cepljenja. Po njegovem prepričanju je pomembno, da čim hitreje dosežemo svetovno precepljenost. Pri tem je poudaril vlogo EU-ja, tako v okviru mednarodne pobude Covax kot tudi v okviru dvostranskih dogovorov o donaciji cepiva proti covidu-19, je dejal v razpravi, ki je bila nekajkrat prekinjena zaradi težav s povezavo.

Svoj nastop je minister sklenil s stavkom: "Odločitev za cepljenje je majhen korak za vsakega od nas in velik korak za evropsko skupnost."

Kmalu še več predstavitev ministrov

Predstavitev pred odborom, na kateri je sodeloval prek videopovezave, je Poklukar ocenil kot izredno konstruktivno in proaktivno. Razprava je pokazala visoko védenje poslancev in poznavanje dejanskega položaja, je dejal ob koncu razprave v virtualni izjavi za STA.

Pred pristojnimi odbori Evropskega parlamenta v Bruslju bodo ob Poklukarju prednostne naloge v okviru slovenskega predsedovanja danes predstavili še trije ministri. Pred odborom za notranji trg, varstvo potrošnikov in konkurenco bosta nastopila minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek pa bo virtualno nagovoril člane odbora za ribištvo.

Gre za prvi niz predstavitev slovenskih ministrov pred odbori Evropskega parlamenta v Bruslju, ki se bodo nadaljevale do četrtka.

Video: Posnetek seje odbora