Pred letom dni so se finančni ministri EU-ja dogovorili o 110 milijardah evrov pomoči Grčiji, od katerih naj bi jih EU v treh letih prispevala 80 milijard. Foto: EPA
Pred letom dni so se finančni ministri EU-ja dogovorili o 110 milijardah evrov pomoči Grčiji, od katerih naj bi jih EU v treh letih prispevala 80 milijard. Foto: EPA
Rehn o Portugalski in Grčiji

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve je potrdil pripravo novega načrta pomoči za Grčijo in dejal, da je za odgovor o podrobnostih načrta še prezgodaj, saj se prav zdaj v Atenah mudi nova misija, ki bo končana sredi prihodnjega tedna. Po njegovih besedah je odločitev mogoče pričakovati v "prihodnjih tednih".

Naloga nove misije je dvoplastna: oceniti učinke programa gospodarske prilagoditve in ponovna ocena vzdržnosti dolga, vključno z oceno po refinanciranju. Glede ugibanj o višini dodatne pomoči Grčiji je dejal, da je prezgodaj ugibati o številkah, saj je treba počakati na ugotovitve omenjene misije.

Zaradi slabih gospodarskih razmer v Grčiji se pojavljajo ugibanja o možnosti prestrukturiranja dolga, kar pa so v Evropski uniji doslej odločno zavračali. Vseeno pa se bo EU vendarle odločil za neke vrste prilagoditev pomoči, je napovedal Rehn.

"Program ne bo sprehod po parku"
Evropska komisija je v Strasbourgu potrdila program pomoči Portugalski za obdobje med letoma 2011 in 2014, pri čemer Rehn pričakuje, da ga bodo prihodnji teden potrdili tudi finančni ministri vse članic EU-ja, za kar je potrebno soglasje vseh. Uresničitev programa "ne bo nedeljski sprehod po parku," je opozoril komisar.

Rehn se je s tem odzval na izjave portugalskega premierja v odstopu Joseja Socratesa, da program pomoči, ki od njegove države zahteva stroge varčevalne ukrepe, ni tako zahteven kot program pomoči za Grčijo in Irsko.

Po besedah komisarja je glavni izziv na Portugalskem krepitev rasti in ustvarjanje delovnih mest, zato je program tudi osredotočen na ukrepe, ki naj bi to zagotovili, kot je naprimer spodbujanje podjetništva in inovacij.

Glede Irske pričakuje Evropska komisija v kratkem dogovor držav članic EU-ja o znižanju obrestnih mer za to državo, je dejal Rehn in spomnil, da je Bruselj znižanje obrestnih mer za pomoč Irski predlagal že pred časom.

Marca so voditelji EU-ja dosegli dogovor o enoodstotnem znižanju obrestne mere za Grčijo na 4,2 odstotka, a ne tudi za Irsko, pri kateri je obrestna mera okoli 5,8-odstotna.

Obrestne mere za pomoč Portugalski bodo nad 5,5 odstotka in pod šestimi odstotki.

Rehn o Portugalski in Grčiji