Pogovori o ameriški uvedbi carin na jeklo in aluminij niso prinesli preboja. Foto: Reuters
Pogovori o ameriški uvedbi carin na jeklo in aluminij niso prinesli preboja. Foto: Reuters

Še vedno ni jasno, kakšen je postopek za izvzetje države oziroma EU-ja iz novih ameriških uvoznih carin na jeklo in aluminij, zato se bodo pogovori o tem nadaljevali prihodnji teden. To je sporočila evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström po pogovorih z ameriškim trgovinskim predstavnikom Robertom Lighthizerjem. Ponovila je, da morajo ZDA Evropsko unijo kot svojo tesno varnostno in trgovinsko partnerico izvzeti iz spornega carinskega ukrepa.

Kot je znano, je EU že pripravil troje ukrepov za odziv na morebitne uvozne carine za evropske izdelke – proticarine na ameriške izdelke, zaščitne ukrepe za primer motenj zaradi povečanega izvoza na evropski trg ter postopek proti ZDA pred Svetovno trgovinsko organizacijo.

Za izvzetje EU-ja in Japonske iz spornega ameriškega ukrepa sta se komisarka in japonski trgovinski minister Hirošige Seko zavzela tudi na tristranskem sestanku z Lighthizerjem. Izrazila sta veliko zaskrbljenost v zvezi s tem, so zapisali v sporočilu komisije. Seko je pred mediji pozval k ohranitvi treznih glav v sporu, ki utegne prerasti v škodljivo trgovinsko vojno.

Na tristranskem sestanku, dogovorjenem že decembra, so se dogovorili o nadaljnjih korakih za odpravo nepoštenih trgovinskih praks v jeklarskem sektorju, na primer na Kitajskem, ki so vodile v veliko presežno svetovno proizvodnjo v sektorjih, kot je jeklo. Med drugim so predvideli razvoj strožjih pravil o subvencijah za industrijo, strožje zahteve o prijavljanju ukrepov Svetovni trgovinski organizaciji in boljšo izmenjavo informacij o nepoštenih trgovinskih praksah.

Kot so najavili v skupni izjavi, se bodo ministri znova sešli ob robu srečanja OECD-ja v Parizu.