Svet
Jeklo
ZDA morajo jeklo uvažati iz več kot sto držav. Foto: Reuters
Donald Trump
Trump je menda svetovalcem obljubil, da ne bo napovedal uvedbe carin na jeklo in aluminij, a ni držal besede. Foto: Reuters
Jeklo
Vse države ostro nasprotujejo Trumpovemu predlogu in napovedujejo povračilne ukrepe. Foto: Reuters
VIDEO
Trump napovedal uvedbo ca...

Dodaj v

Trump na ogorčenje zaradi carin odgovarja: "Trgovinske vojne so dobre"

Juncker: Gre za brezobzirno intervencijo
2. marec 2018 ob 12:35,
zadnji poseg: 2. marec 2018 ob 22:20
Washington/Bruselj/Peking - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Tujina se je na napoved ameriškega predsednika Donalda Trumpa o uvedbi carin na uvoz jekla in aluminija odzvala z grožnjami s povračilnimi ukrepi in svarili pred trgovinsko vojno.

Potem ko je Trump kljub odsvetovanju glavnih gospodarskih svetovalcev napovedal, da bo uvedel 25-odstotne carine na uvoz jekla in 10-odstotne carine na uvoz aluminija v ZDA, je njegova odločitev povzročila opazen padec borznih indeksov in burne odzive mednarodne skupnosti.

Predstavnik nemške vlade Steffen Seibert je izjavil, da "trgovinska vojna ne bi bila v nikogaršnjem interesu". Dodal je, da bodo v Berlinu proučili potezo Washingtona in presodili, kakšne protiukrepe bodo sprejeli.

"Tega ne bomo mirno opazovali"
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je izjavil, da gre za "brezobzirno posredovanje za zaščito ameriške industrije pod krinko nacionalne varnosti", in napovedal, da bo v naslednjih dneh podal predlog za povračilne ukrepe. "Udarcev proti naši industriji z nepravičnimi ukrepi, ki ogrožajo evropska delovna mesta, ne bomo mirno opazovali. EU bo za zaščito svojih interesov odgovoril trdno in sorazmerno," je dodal.

EU naj bi razmišljal o povračilnih dajatvah na ameriško jeklo, kmetijske in druge proizvode, poroča BBC. Juncker je na nemški televiziji dejal, da bodo uvedli carinske dajatve za motocikle Harley-Davidson, viski in kavbojke Levi's.

Oglasili so se tudi iz Združenja evropskih jeklarjev Eurofer, kjer so sporočili, da bi uvedba carin na jeklo in aluminij evropskim jeklarjem povzročila veliko škodo. Kot so zapisali, so se ZDA s to potezo očitno odločile za "svetovni trgovinski spor", načrtovani ukrepi pa po mnenju združenja niso prava pot za odpravo domnevnih nepoštenih trgovinskih praks. Že pred dnevi so v odzivu na tedanjo napoved carin poudarili, da takšni ukrepi niso prava pot za odpravo domnevnih nepoštenih trgovinskih praks.

Trump namreč tujim državam pogosto očita, da je njihov zunanjetrgovinski presežek posledica nepravičnih in nepoštenih trgovinskih sporazumov. Kot so poudarili v združenju, je evropska jeklarska industrija za ZDA že dolga leta zanesljiv dobavitelj kakovostnih izdelkov iz jekla. V prvih 11 mesecih lanskega leta je v ZDA poslala več kot tri milijone ton jekla. "EU in ZDA druži tudi zavezništvo v Natu," so dodali.

"Ne pritisnite sprožilca za novo trgovinsko vojno"
Prvi mož Euroferja Axel Eggert je še dodal, da so tako EU kot ZDA občutile izgube, ki sta jih povzročili finančna kriza in močna konkurenca tretjih držav. "Zavezani smo sodelovanju z ZDA pri odpravljanju virov izkrivljanj, česar ni mogoče doseči z enostranskimi ukrepi," je poudaril Eggert. Trumpa je ob tem pozval, naj ne "pritisne sprožilca za novo trgovinsko vojno".

O povračilnih ukrepih razmišljajo tudi v Kanadi, Mehiki, na Kitajskem, Japonskem in v Braziliji. Zunanja ministrica Kanade Chrystia Freeland je spomnila, da njena država kupi več kot polovico vsega ameriškega izvoza jekla, vsake omejitve kanadskega izvoza jekla pa bodo popolnoma nesprejemljive. "Če bodo uvedene carine na kanadsko jeklo in aluminij, bomo odgovorili za zaščito svojih trgovinskih interesov in delavcev," je zagotovila.

Povračilne ukrepe ZDA je napovedal tudi predsednik japonskega informacijskega centra za jeklo Tadaki Jamagoči, ki je ameriške carine označil za "nespametne in naivne". Da razmišljajo o protiukrepih, so dejale tudi Mehika, Avstralija, Brazilija in Kitajska. Predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Hua Čunjing je tako dejal: "Če bi vse države sledile zgledu ZDA, bi to brez dvoma imelo velik vpliv na pravila mednarodnega trgovanja."

Trump presenetil tudi najožje sodelavce
Trump naj bi odločitev o uvedbi carin sprejel le 24 ur prej, preden jo je po srečanju s predstavniki jeklarske in aluminijske industrije tudi objavil - in to čeprav naj bi pred tem svojim svetovalcem zagotovil, da so ga prepričali o nasprotnem. Potezo predsednika so kritizirali celo republikanski kongresniki. "Carine so davčno povišanje, ki si ga Američani ne morejo privoščiti," je dejal predsednik senatnega odbora za finance Orrin Hatch iz Utaha in Trumpa pozval, naj še enkrat dobro premisli.

"Tako zanič politiko bi človek pričakoval od levičarske vlade, ne pa od te, ki naj bi bila republikanska," je dejal senator Ben Sasse iz Nebraske, njegov kolega iz Wisconsina Ron Johnson pa je spomnil, da je podoben ukrep vlade predsednika Georgea Busha mlajšega povzročil več škode v industrijah, ki uporabljajo jeklo in aluminij, kot pa je prinesel koristi.

Proizvodnja jekla v ZDA pada
ZDA uvozijo štirikrat več jekla, kot ga izvozijo. ZDA jeklo uvažajo iz 110 držav in ozemelj po svetu – največje dobaviteljice so Kanada, Brazilija, Južna Koreja, Mehika in Rusija. Kitajska je na 11. mestu. Predsednik ZDA je v četrtek odločitev utemeljil z besedami, da je "zaščita ameriške jeklarske in aluminijske industrije v nacionalnem interesu, saj se država, ki tega nima, ne more iti vojne".

V petek pa je prek Twitterja sporočil še: "Ko država (ZDA) izgublja milijarde dolarjev v trgovini s praktično vsako državo, s katero trguje, so trgovinske vojne dobre in lahko jih je dobiti. Primer: ko smo v 100-milijardni izgubi z določeno državo in se ta odloči, da ne bodo več trgovala z nami, dosežemo veliko zmago. Tako preprosto je!"

ZDA so po poročanju BBC-ja leta 2000 proizvedle 112 milijonov ton jekla, ta industrija pa je zaposlovala 135.000 ljudi. Leta 2016 je 83.600 delavcev proizvedlo le še 86,5 milijonov ton jekla.

A. P. J., B. V.
Prijavi napako
Komentarji
boro007
# 02.03.2018 ob 12:45
Manjšanje odvisnosti od ZDA, končanje ukrepov proti rusiji, več sodelovanja med evropskimi državami... ZDA naj se pa pač igrajo v svojem peskovniku, počasi bodo izgubili tudi tehnološko prednost potem bo pa jok in stok...
generacija56
# 02.03.2018 ob 12:39
No, sedaj pa pride šolanje.
Kako dolgo bo Trump vzdržal v tem prepričanju?
Počasi je vsakomur na tem planetu jasno, da je vajenec....
generacija56
# 02.03.2018 ob 13:08
Žal se bo moral Trump naučiti še mnogo....
Kljub temu, da sankcionira na ukaz svojega ozadja ves svet, njegov majhen svet dobiva razpoke.
Pravkar raztovarjajo plin iz druge Ruske pošiljke LNG...
Ponuja se, da bi oskrboval Evropo, a zase nima dovolj po konkurenčni ceni...
Neverjetno, a voditelji bi naj bili bolj pametni, kot sleherniki...
Revež, ujetnik naj bi in realnosti...
mihael1
# 02.03.2018 ob 12:52
Dobre so , ko so dobre za ZDA, slabe so, ko niso dobre za ZDA. Aha.

Sprejmeš kar je dobro zate - le da to potem velja tudi za druge in to potem pelje v trgovinsko vojno, ki naj bi bila dobra?

Sicer pa ta človek že skoz in skoz napoveduje razne vojne. Nevaren je tako kot Kim.
Liquid
# 02.03.2018 ob 12:51
Evropa je v plusu pri blagovni menjavi, zato se Trumo "igra". Pač uvesti carine na VSE, pa bomo videl kdo bo prej piskal. Poleg tega zmanjšati čezoceanske naložbe, multinacionalkam pa pribiti davke, ker večino plačujejo v davčnih oazah ali pa onemogočiti poslovanje. Jasno je, da tukaj veliki streljajo proti velikim. Vsi bi imeli pa vse. So kot en trop hijen...
Gautama
# 02.03.2018 ob 13:24
Vojne so tudi na splošno zelo dobre.

Ponavadi jo vsi udeleženci odnesejo dobro in brez posledic.
Predvsem "mali" človek, povprečni državljani.

Aa, wait, ne ... :(((
Ramus
# 02.03.2018 ob 13:25
ZDA uvozijo štirikrat več jekla, kot ga izvozijo. ZDA jeklo uvažajo iz 110 držav in ozemelj po svetu

Trump je ravnokar nekomu v ZDA dal v roke monopol nad trgom jekla v ZDA, ki bo zapolnil nastalo vrzel iz naslova zmanjšanja uvoza, ter bo tako postal nepredstavljivo bogat. To kar gledamo niti ni več kapitalizem, pač pa despotizem.
boro007
# 02.03.2018 ob 12:48
In pa seveda čakam še 25% davek na uvoz kravat, Donald če si res đek...
Isao
# 02.03.2018 ob 12:59
Začetek črnega laboda? Borze seveda niso navdušene.
5tane
# 02.03.2018 ob 13:21
Valutna vojna, trgovinska vojna, svetovna vojna. Zgodovina se ponavlja.
TineB
# 02.03.2018 ob 15:29
Samo totalen bedak lahko reče, da je kakršnakoli vojna dobra. Agresivnež napihnjeni Trumpov! Fuj!
Grommm
# 02.03.2018 ob 13:34
BRAVO TRUMP!

Hočemo še takih potez !!!!

Samo tako bo svet spregledal RESNICO o USA.


Slava Trumpu na vekov veke, ker bo vsem politikom odprl oči.

Zadnji čas za Evroazijsko trgovsko unijo.
LjudjeSoOvce
# 02.03.2018 ob 13:58
V petek pa je prek Twitterja sporočil še: "Ko država (ZDA) izgublja milijarde dolarjev v trgovini s praktično vsako državo, s katero trguje, so trgovinske vojne dobre in lahko jih je dobiti. Primer: ko smo v 100-milijardni izgubi z določeno državo in se ta odloči, da ne bodo več trgovala z nami, dosežemo veliko zmago. Tako preprosto je!"

Se je še kdo nasmejal ob tej (zgrešeni) preproščini? :)
moj komentar
# 02.03.2018 ob 13:31
Ameriško gospodarsko blefiranje se bliža h koncu.
Zdaj nastopi realnost.
boro007
# 02.03.2018 ob 12:59
@Pac-Man

Končal bi sankcije proti državi, katere predsednik se je včeraj pohvalil, da razvijajo raketo na jedrski pogon? To pomeni, da je izpuh močno radioaktiven.

Norec.


No no, trenutno kot največjo zaveznico ki nam diktira tempo štejemo edino državo ki je v zgodovini uporabila jedrsko orožje na civilistih... Ne eno, dve...

Norci...

... Če bo prišlo do tega da bodo na okoli letele jedrske/medcelinske raklete, bo njihov "izpuh" naš najmanjši problem...
tim sein
# 02.03.2018 ob 12:47
Kdo je pred njim že to rekel? Ne morem se spomnit :)
KLIPAN
# 02.03.2018 ob 14:39
@patriot1970
No, čeprav mi na prejšnje vprašanje pričakovano nisi odgovoril, ti vseeno postavljam še eno.
Kdaj je kakšen levičar iz zahodnih držav podpiral carine oz. kdaj sem jaz podpiral bilo kake carine, če mi že očitaš nečimrnost?

Ko podpiraš največjo kapitalistično državo, svobodno trgovino itd. itd., potem pa ti desni idol uvaja preživete komunistične ukrepe izpred desetletij, pa mora biti res šok.
patriot1970
# 02.03.2018 ob 13:30
Mislim da Trudeauja že pošteno boli glava!

88% kanadskega izvoza jekla gre v ZDA.
astro
# 02.03.2018 ob 13:03
Glede na obseg trgovanja so za Slovenijo večji udarec sankcije proti Rusiji kot ameriške carine.
Zaradi sankcij imamo v Sloveniji manj izdelkov, manj dobička, manj zaposlitev, slabše plače in slabše pokojnine. Seveda ne gre za usodno zadevo, a za kakšen odstotek se nedvomno pozna.
RenatoP
# 02.03.2018 ob 15:56
Zato bojo anglija ostala brez carin, evropa bo prodala v anglijo anglija pa v Zda. In obratno. Ce bo evropa pametna bo te posrednike presekala. Svet je zadosti velik da evropa zivi brez anglije in zda
el CARTEL
# 02.03.2018 ob 14:49
kapitalist in milijonar trump je večji anti-globalizator
kot pa vsa levica, vključno z našo

zanimivo
HOR
# 02.03.2018 ob 13:59
ZDA porabijo za vojaško industrijo samo 3% svoje skupne porabe jekla, globalno pa so ameriške carine vihar v kozarcu vode saj poraba jekla v ZDA ne predstavlja niti 3% globalne porabe, nekatere džrave, kot Kanada pa so bolj prizadete...
So pa ZDA jeklarne v glavnem na področjih s Trumpovo volilno bazo...
LINK ali
www.bloomberg.com/news/articles/2017-06-28/u-s-threat-from-foreign-steel-is-overblown-these-charts-show
grenadir
# 02.03.2018 ob 13:35
Hja... Imperiji padajo.. To je zgodovinsko dejstvo... In na vrsti je Hollywoodski, da pade... Malo bo še mencal, se povaljal in znoritoval... Nič ne bo pomagalo..
firbec111
# 02.03.2018 ob 13:16
kralj Matjaž

Zakaj bi sprejemali kakršnekoli protiukrepe.
Trump je podražil ceno suruvin, jekla aluminija svojim podjetjem, kar pomeni, da bodo njihovi izdelki dražji na svetovnih trgih in jih bodo ljudje manj kupovali. Carine so največja zablod levičarjev.

mislim da nisi dobro prebral članka, DAVEK NA UVOZ NE IZVOZ
ElTorro
# 02.03.2018 ob 15:44
Se pa računica izide,.....ko povečaš domačo proizvodnjo! :)


Niti ne.....ker se ti domača proizvodnja usmerja v proizvodnjo jekla, ki ima bistveno nižjo dodano vrednost kot recimo letala, stroji, zdravila in elektronika, ki so med največjimi izvoznimi artikli ZDA in so kot takšni najbolj občutljivi za povračilne ukrepe.

In potem ti tisoč ljudi namesto milijon vrednega letala naredi pol milijona vredno jeklo.
pobalin
# 02.03.2018 ob 14:41
Se ne spoznam veliko na ekonomijo, zato bi prosil za razlago.
Ce je davek na uvoz 25%, a ni to tako, da mora kupec placati 25% vec? Torej American? S tem bi naj spodbudili kupovanje jekla v Ameriki ali kako? V clanku pise, da vecino jekla Amerika uvozi. Torej je moznost, da bodo ga ali sami vec pridelovali (ga sploh lahko?) ali pa manj porabili.
Sem prav razumel?
lemur
# 02.03.2018 ob 14:11
A niso republikanci tisti, ki so za svobodni trg, kjer nevidna roka poskrbi za največjo možno blaginjo vseh udeležencev, trg s čim manj omejitvami in vmešavanjem države?
smartass2011
# 02.03.2018 ob 13:48
Trump vedno bolj spominja na Enverja Hoxo in ZDA na nekdanjo komunistično Albanijo. Oni ne potrebujejo nikogar, so samozadostni.
ni maitre
# 02.03.2018 ob 13:33
Odlična novica! Še več trgovskih vojn! Izolirat kavbojce je že čas! Go Trump!
lemur
# 02.03.2018 ob 15:22
Kupec bo v takem primeru zacel iskati domace proizvajalce ki tega davka nimajo.

S tem naceloma dvignejo domaco produkcijo in znizajo zasluzek tistim ko izvazajo v zda....


Če uvažaš 4x več jekla kot ga izvažaš, je s to računico načeloma nekaj narobe...
nightwing
# 02.03.2018 ob 15:02
Ultra kapitalist uvaja carine kot komunist. Sem že mislil, da sem vse doživel ...
Tao3
# 02.03.2018 ob 14:27
Trump je menda svetovalcem obljubil, da ne bo napovedal uvedbe carin na jeklo in aluminij, a ni držal besede.

Itak skos laže ta tip ... gleda zvečer Miki Miško po TV in zjutraj ima že novo mnenje. Nevarno je če potem naslednje jutro gleda še Frozen, ker potem ima spet novo mnenje ...
firbec111
# 02.03.2018 ob 14:22
patriot1970

Za komentatorja @Klipana in somišljenike:
Ker je današnja levica skoraj povsem opustila svojo borbo za pravice delavcev,.....in je njena prioriteta skrb za ilegalne migrante in LGBT skupnost,.....imajo vsaj Ameriški delavci to srečo, da jih desnica ni pustila na cedilu kot levica, in da imajo na oblasti takšnega desničarja,.....ki se bori za njihove pravice in blagostanje!

hahahahahaha sploh v sloveniji se trudijo vsem 300 migrantom omogočiti visoko kakovostne službe, kot naprimer v šolstvu, domačinom pa ponujajo samo delo v gospodarstvu za majhen denar. pol pa svizec zavije.....
moj komentar
# 02.03.2018 ob 14:22
imajo vsaj Ameriški delavci to srečo, da jih desnica ni pustila na cedilu kot levica, in da imajo na oblasti takšnega desničarja,.....ki se bori za njihove pravice in blagostanje!

Od kar obstajajo ZDA se noben predsednik ali vlada niso borili za delavca ali navadnega človeka.
Vedno so zagovarjali elito bogatašev in njihovo bolestno bogatenje.
Če bi poznal zgodovino, potem bi vedel, da so v ZDA krvavo zatirali vse delavske štrajke in zahteve po pravicah. 1. maj je nastal v ZDA in v krvi zatiranega delavstva.
Država, v kateri ti mastno drago zaračunajo osnovno zdravstveno pomoč, v kateri je šolanje otrok tako drago, da morajo starši delati v od jutra do večera v dveh službah in v kateri ni pokojnine niti za invalide, je bolj slabo prijazna za navadnega človeka.
Epafrodit
# 02.03.2018 ob 14:18
Tako je patriot1970, vsi so isti "levi" in "desni". Vse je to "ista klasa ista rasa". Za navadne ljudi jim je pa povsem malo mar. A da se raja ne bi pobrala skupaj in naredila konec temu novemu srednjemu veku, jo zainteresirane grupacije lepo razdelijo na "leve" in "desne", uporabijo kakšne zgodovinske "resnice" pa imajo lepo mir in počnejo kar se jim zljubi oziroma kasirajo kolikor se jim zahoče. V svetu se to dogaja na globalni ravni - seveda tudi z drugimi prijemi in "vzpodbudami". Naši "domoljubi in človekoljubi" so le mikro odraz tega stanja a jim tudi lepo uspeva.
7up
# 02.03.2018 ob 14:12
Še 3 leta....
Epafrodit
# 02.03.2018 ob 14:06
Trump na ogorčenje zaradi carin odgovarja: "Trgovinske vojne so dobre"

Za tako modre in človekoljubne politike kot je Tromp so tudi prave vojne dobre.
ElTorro
# 02.03.2018 ob 13:07
Ne vem, no, če se jim bo pod črto obrestovala trgovinska vojna s celim preostalim svetom.

Doslej so protiukrepe napovedale vsaj EU, Kanada, Kitajska, Brazilija, Japonska, Mehika, Avstralija.....od njihovih Top 15 izvoznih trgov manjkajo le Koreja, Singapur in Tajvan....
Nikolaj
# 02.03.2018 ob 17:54
Slabo se piše vsaki državi, ki jo vodi neumen voditelj.
lemur
# 02.03.2018 ob 16:35
Vsako jutro ko se vsedem na WC jokam od smeha ob branju njegovih twitow. Že zjutraj popestri zadevo.

Ko se sprejemljivost politike in osebnosti "voditelja svobodnega sveta" meri po ugodnem vplivu na peristaltiko. MAGA :)
zzob
# 02.03.2018 ob 16:17
Predsednik ZDA je v četrtek odločitev utemeljil z besedami, da je "zaščita ameriške jeklarske in aluminijske industrije v nacionalnem interesu, saj se država, ki tega nima, ne more iti vojne".

Aja. Vojno bi se šel.
lemur
# 02.03.2018 ob 15:42
Se pa računica izide,.....ko povečaš domačo proizvodnjo! :)

Približna ocena koliko bi stala oživitev ameriške jeklarske industrije, da bi postali samozadostni?
Z aluminijem pa je še večji problem, glede na to da sami pridobijo le procent boksita, ki ga potrebujejo...
elGoyc
# 02.03.2018 ob 15:22
Tukaj gre za ukrep, ki bo koristil peščici v metalurškem lobiju, da ne bo kakšnih utvar, kako gre za borbo za delovna mesta.
Če bi bilo ameriško jeklo in aluminij boljše in cenejše od kanadskega, brazilskega ali kitajskega, bi ameriška podjetja to kupovala, tako pa jih je Trump ustrelil v koleno. Mogoče bo metalurška industrija povečala proizvodnjo za par procentov, a bo padel izvoz končnih izdelkov iz teh surovin.
Nebuloze o pomembnosti jekla za obrambne namene so tako neumne, da si jih celo on ne bi smel privoščiti. Kot prvo najbrž ne načrtuje invazije na Kanado ali Brazilijo, če že s Kitajsko malo napenjajo mišice, kot drugo jeklo predstavlja le drobcen delec končne cene vojaške opreme in kot tretje bi v primeru neverjetnega scenarija dolgotrajne in obsežne klasične vojne v stilu 2.sv. lahko ZDA samo s svojim odpadnim železom in interventnim subvencioniranjem cen te surovine zgradila nekaj deset svojih armad.
carlos_carlos
# 02.03.2018 ob 14:19
patriot1970

v primeu carin na blago gre za težavo prostega pretoka blaga in ne kapitala. Kapital ostaja v prostem pretoku.
Epafrodit
# 02.03.2018 ob 14:05
Trump na ogorčenje zaradi carin odgovarja: "Trgovinske vojne so dobre"
KLIPAN
# 02.03.2018 ob 13:22
Ej, a si predstavljate komentarje naših desnih prijateljev, če bi rec. Cerar, Židan, Mesec....predlagali carino na uvoz kakega ameriškega blaga???
Brali bi o komunizmu, Venezueli, S.Koreji ipd.
Ker pa je tak ukrep predlagal njihov desni vzornik bomo seveda brali same hvalospeve.
Totalna zabava in smeh, sta v naslednjih urah zagotovljena.
KLIPAN
# 02.03.2018 ob 13:14
Desničar Trump uvaja carine, kot včasih komunisti v Jugi in SZ, nekateri pa pišejo o levičarjih????!!
Pa dobro no, kje pri bogu milemu v tej zgodbi vidite kake levičarje??

Da pa so simpatizerji Trumpa veseli, da bodo slovenska podjetja zaslužila manj pa je seveda jasno.
Nikolaj
# 02.03.2018 ob 22:52
Vsak zidar bi bolje vodil ZDA.
KovacevaKobila
# 02.03.2018 ob 21:50
Vi "razumete" vse kar se tale butl zmisli, pa tudi če je skregano z zdravo pametjo.

Bolj ko so njegove poteze nerazumljive, bolj ga razumejo. Trumpova volilna zmaga je razkrila problem politikov: preveč smiselno govorijo, da bi jih javnost razumela.
darkwader
# 02.03.2018 ob 21:00
patriot1970

Ne, ali ne razumeš ali nočeš, saj to je problem takih kot si ti, ste preleni da bi razmišljali z lastno glavo in samo izberete enga politika in pri njem vztrajate, pa naj naredi še tako veliko bedarijo, terja še najmanj napora. Nobene refleksije.
Kazalo