Foto:
Foto:
Arhitekturno domiselno poslopje v Luksemburgu, ki je gostilo finančnike EU-25

S tem bo omogočena stabilna in vzdržna gospodarska rast v svetu, je osrednje sporočilo zasedanja povzel predsedujoči, irski finančni minister Charlie McCreevy.

Po njegovih besedah so članice tudi nasprotovale vsakršnim enostranskim ukrepom v EU-ju, kot je morebitno znižanje davkov. Za zdaj razmere namreč zaradi močnega evra, ki ščiti evropsko gospodarstvo pred prehudimi negativnimi vplivi, niso alarmantne, je bil optimističen McCreevy.

Nizozemska mora znižati primanjkljaj
Finančni ministri EU-ja so na zasedanju v Luksemburgu proti Nizozemski sprožili postopek zaradi previsokega proračunskega primanjkljaja. Država je imela v letu 2003 3,2 odstotka BDP-ja primanjkljaja in ga mora za leto 2005 znižati za 0,5 odstotne točke pod najvišja dovoljeno mejo. Letos dodatnih ukrepov ne bo.

Obdavčitev prihrankov prestavljena?
Finančni ministri pa so odložili odločitev o uveljavitvi direktive o obdavčitvi prihrankov do konca tega meseca, saj po navedbah diplomatov niso dobili nujnih zagotovil Švice, da bo lahko novo ureditev izvajala od načrtovanega roka, ki je 1. januar 2005.

Ministri naj bi na srečanju razpravljali še o skokovitem naraščanju cen nafte na svetovnih trgih. Konkretnih ukrepov sicer ni mogoče pričakovati, s skupno izjavo pa naj bi vsaj nekoliko skušali pomiriti zaskrbljenost zaradi posledic, ki jih utegnejo visoke cene črnega zlata imeti za že tako šibko evropsko gospodarstvo.