Kot posledica evropskega azilnega sistema je na tisoče beguncev zaprtih na grških otokih v nevzdržnih razmerah. Foto: Reuters
Kot posledica evropskega azilnega sistema je na tisoče beguncev zaprtih na grških otokih v nevzdržnih razmerah. Foto: Reuters
Begunci v Grčiji
Na grških otokih je na tisoče beguncev, ki ne morejo ne naprej ne nazaj. Del članic EU-ja zavračajo sprejemanje beguncev iz držav, kot sta Italija in Grčija. Foto: Reuters
Ni še pričakovati kompromisa glede azilne politike

Evropska komisija je prenovo azilnega sistema predlagala že pred dvema letoma, potem ko se je leta 2015 razkrila slabost zdajšnjega dublinskega pravila, po katerem je za obravnavo azilne prošnje prebežnika oziroma prebežnice pristojna država, kjer prosilec oziroma prosilka vstopi v EU. Kot je za Radio Slovenija poročala Erika Štular, pa so razlike med članicami prevelike. Pot naprej bodo morali konec meseca spet iskati voditelji EU-ja.

Teče že 33. krog pogajanj o novi reformi dublinskega sistema, a tudi ta brez upanja na preboj, je bilo slišati napovedovati ministre.

"Evropa potrebuje kompromis, a na evropskih volitvah so zmagovale desne stranke in zato ga je danes težko najti," je dejala švedska ministrica Heléne Fritzon.

Salvini: Italija ne bo več begunsko taborišče Evrope
Novi italijanski minister Matteo Salvini, voditelj skrajno desne Lige, v Luksemburg ni prišel, a je že predtem rohnel, da Italija ne bo več begunsko taborišče Evrope. Na drugi strani višegrajske članice (Madžarska, Poljska, Češka in Slovaška) neomajno nasprotujejo obveznemu prerazporejanju beguncev iz držav ob zunanji meji Unije v druge članice, četudi bi bilo to le v skrajnem primeru in po vnaprej določenem postopku. In pri tem niso osamljene.

"Solidarnost bi morala biti usmerjena v zmanjševanje nezakonitih migracij, nadzor zunanje meje je ena od možnosti, a ne edina. Morda bo potrebna kopernikanska revolucija na področju azila," napoveduje avstrijski minister Herbert Kickl.

Tudi druge države imajo vrsto pomislekov. Za Nemčijo je pomembno, da se omeji sekundarno gibanje beguncev po EU-ju.

Večina ministrov se zaveda, da si je bolje vzeti še nekaj tednov za iskanje soglasja, kot rešitev za tako občutljivo področje sprejeti s preglasovanjem. Ne nazadnje je sodelovanje nujno, poroča Erika Štular. Čeprav je skupno število nezakonitih prihodov v EU manjše kot v istem obdobju lani, razmere pa pod nadzorom, je v Sloveniji opaziti skrb zaradi povečevanja števila prebežnikov na balkanskih poteh.

V spodnjem prispevku za oddajo Tednik si oglejte razmere v begunskem taborišču Moria na grškem otoku Lezbos.

Ni še pričakovati kompromisa glede azilne politike