Evropska unija
Mario Centeno in Petteri Orpo
Vodja evroskupine in portugalski finančni minister Mario Centeno (levo) v družbi finskega finančnega ministra Petterija Orpa. Foto: EPA
Pierre Moscovici in Bruno Le Maire
"Zagotavljanje odgovornosti tretjih držav deluje," je zagotovil evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici (levo). Foto: EPA

Dodaj v

EU nad davčne nečednosti v mednarodnih poslih

Finančni ministri osvežili črni in sivi seznam držav
13. marec 2018 ob 21:51
Bruselj - MMC RTV SLO, Radio Slovenija, STA

Evropska unija je naredila korak naprej v boju proti davčnemu izogibanju in utajevanju ter nepoštenim davčnim praksam, saj so finančni ministri EU-ja potrdili strožja pravila za davčne svetovalce in druge posrednike pri mednarodnih poslih.

Panamski dokumenti in druge afere so razgalili pomembno vlogo davčnih posrednikov pri izogibanju in utajevanju davkov. Od sredine leta 2020 jim bodo po sprejetih strožjih pravilih davčni organi bolj gledali pod prste v povezavi z mednarodnim poslovanjem.

Finančni ministri držav članic Unije so se dogovorili tudi o samodejni izmenjavi informacij v povezavi z davčnim svetovanjem pri mednarodnih poslih. Večja preglednost je ključ našega boja proti davčnemu izogibanju in utajevanju, je poudaril predsedujoči, bolgarski finančni minister Vladislav Goranov. Od vseh, ki oblikujejo in prodajajo sheme za davčno izogibanje, bomo zahtevali odgovornost, pa je napovedal podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Posredniki, kot so računovodje, davčni svetovalci, odvetniki, banke, bodo po novi zakonodaji dolžni davčnim oblastem prijaviti morebitne agresivne davčne načrte svojih strank. Če tega ne bodo storili, jim grozi kazen. Oblika kazni bo v pristojnosti držav članic, a bo morala biti učinkovita, sorazmerna in taka, da bo odvračala od nečednega početja.

Britanska, irska in portugalska zakonodaja že predvidevajo kazni za posrednike, ki svojim strankam pomagajo pri zlorabljanju pravnih lukenj in nepoštenem prenašanju dobičkov v davčno ugodnejša območja. Po novem naj bi to veljalo za ves EU, države pa si bodo redno izmenjevale informacije o tem.

Slovenska ministrica Mateja Vraničar Erman kot ključno izpostavlja, da davčne administracije in finančne uprave čim prej pristopijo k implementaciji na način, da bo tudi izvedba enotna, in ne le zakonodajni okvir.

To je sicer tehnično precej zapleteno, nekateri ministri so opozarjali tudi, da to ne sme predstavljati nesorazmernega administrativnega bremena.

Ministri osvežili sivi in črni seznam
Ministri so prav tako osvežili črni seznam davčnih oaz in sivi seznam jurisdikcij, ki ne izpolnjujejo standardov, a so se zavezali k ukrepanju. Na črni seznam so uvrstili Bahame, Ameriške Deviške otoke ter St. Kitts in Nevis, na sivi seznam Anguillo, Antigvo in Barbudo, Dominiko ter Britanske Deviške otoke. Bahrajn, Marshallovo otočje in Sveto Lucijo so preselili s črnega na sivi seznam.

"Zagotavljanje odgovornosti tretjih držav deluje. Skupaj je zdaj na evropskem davčnem radarju 71 držav, ki morajo spremeniti davčno zakonodajo," je poudaril evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici.

EU je sicer deležen kritik, zakaj se osredotoča na davčne oaze zunaj svojih meja, lastne hiše pa ne uredi, pri čemer se med problematičnimi članicami pogosto omenja Luksemburg.

J. R., Erika Štular, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
cairns
# 13.03.2018 ob 22:56
EU nad davčne nečednosti v mednarodnih poslih

Najprej naj se spravijo na Junckerja. On je omogočal svinjarije 20 (z besedo dvajset) let.
Seveda je predsedovanje EK nagrada multinacionalk. Evroposlanci pa mislijo da so ga oni potrdili.ha ha ha
Sebastjan666
# 14.03.2018 ob 07:29
Sorrento

Pozabil si na tiste ta glavne, za katere Apple, Google, Microsoft, Facebook, Amazon, Ebay, farmacja, multinacionalke delajo.
Sicer pa, ta denar, ki ga te wall street firme ne plačajo kot davke, pa ne gre samo v žepe direktorjev, ampak kot 'filantropski' vložek v spreminjanje (poneumljanje) družbe preko raznih fundacij in NGOjev.
Sicer pa EU ne bo naredila nič, ker so njeni gospodarji tisti, ki imajo pod seboj Apple, Google, ......

Lep primer te evropske politike je trockist/komunist (trockisti boljševiki so bili vedno leva roka Wall streeta) Pierre Moscovici - končal École nationale d'administration (ustanovil prostozidar Institut d'études politiques de Paris (Rockefeller financiral njen program preko svoje fundacije (ker davek ne gre v državno blagajno, gre za programiranje družbe po željah bankirjev - torej preko Rockefeller Foundation).
Institut d'études politiques de Paris pa spada pod Association of Professional Schools of International Affairs - financerji so pa Rockefeller Brothers Fund, Rotary Foundation (spadajo pod prostozidarsko mrežo - navzven se kažejo kot humanitarci, a so podtalna geopolitična organizacija)....
Poleg tega se je trockist Moscovici šolal pri bankirjih, preko French-American Foundation v Council on Foreign Relations v programu Young Leaders (tam tudi Macron, Clintonova, Robert Zoellick, Alain Juppe,...... in še mnogo socialistov)....

Sicer pa, Francija je od francoske revolucije pomemben center centralnih privat bankirjev in njihovih 'socialnih' eksperimentov. Tako kot boljševizem, EU, ZDA.......
Sorrento
# 13.03.2018 ob 22:23
Če bi striktno izsušili davčne oaze in privili "velike" kot so Apple, Google, Microsoft, Facebook, Amazon, Ebay, farmacevtske multinacionalke, ipd., ki v praksi ne plačajo skoraj NIČ DAVKOV, bi vsi mi lahko imeli občutno nižje davke.
Bombek
# 14.03.2018 ob 00:30
Prvo naj politiki sebe privijejo glede davčnih nečednosti pol pa naj s ena druge spravljajo a ne...!!!
FolkloraS
# 14.03.2018 ob 00:23
Spet nekaj v celofan zvijajo!
Bivši uporabnik
# 14.03.2018 ob 22:40
Jasno je, da so multinacionalke svoje podružnice odpirale (in jih še odpirajo) v državah z ugodnejšo davčno zakonodajo

ne, ravno v tem je keč (tišini primer je recimo irska, kjer sje parkiranih večina voljnih mega koorporacij). vsi iostali plačjujejo tkašne davščina, kot po ostali evropi, ti posvečene firme pa se zdilajo za kaj pa vem davke v višini niti ne enega procenta. a vi štekate to, da gre za podmizni posel, drugče temu ne morem rčet, ker so pokakajo na vse zakonodaje ipd.
Bivši uporabnik
# 14.03.2018 ob 22:35
Evropska unija je naredila korak naprej v boju proti davčnemu izogibanju in utajevanju ter nepoštenim davčnim praksam, saj so finančni ministri EU-ja potrdili strožja pravila za davčne svetovalce in druge posrednike pri mednarodnih poslih.

ko bodo google, coca cola, starbucks, airbnb id itd plačali vse tiste miljarde utejenega oz odpisanega davk nazaj v državne proračune in ko bodo obrvanavni po istih davčnih stopnjah, kot vsi ostali, potem vam resno jemljem, do takrat pa se lepo slikajte!
podobno kot bom pri nas vzel resno vse durse in furse, ko bodo zarubuili tistih 10 milionov utajenega davke s strani posameznika oz podjetja, ne pa da pustijo, da zadeva zastara, med tem ko lovijo branjevke za vsak izdan račun na tržnici.
počasi bo dovolj norčevanja iz davkoplačvalcev..
galoper
# 15.03.2018 ob 13:46
Tudi otok Man, Kukovi otoki in še marsikaj spada na črno in sivo listo
Bivši uporabnik
# 14.03.2018 ob 14:29
:D
Kaksna parodija je to. EU nad davcne necednosti.
Dajte malo pobrskat, koliko bruto place dobijo v EU poslanci in clani komisij, potem pa poglejte se razliko.
Isti procent si potem zamislite pri vasi letni bruto placi in kako bi se to odrazalo pri vasem netu izplenu.

Mislim, da bi vsak delodajalec bil vesel, ce bi njegov delavec dobil taksno bruto/neto razmerje. Ampak ja ok, dajte nadaljevat s tole EU farso okrog boja proti davcnih necednostim. In vi se Trumpu smejete :)
zamudnik
# 14.03.2018 ob 12:05
To je pa zdaj prostor za našega ljubčkarja Junckyja.
MZ
# 14.03.2018 ob 08:31
Jasno je, da so multinacionalke svoje podružnice odpirale (in jih še odpirajo) v državah z ugodnejšo davčno zakonodajo. Zaostrovanje bo pomenilo samo to, da se ti sedeži (in tudi številna delovna mesta!) preselijo nekam drugam. Ker dokler bo samo Evropa nekaj trmarila, je jasno, da se bo vedno našel kdo, ki bo lahko ponudil več ugodnosti.
kingeston
# 21.03.2018 ob 08:54
naj raje požrešna vladajoča birokracija zniža davke, razproda kar ima, zaposli samo najnujnejše za funkcioniranje države, in kar naenkrat bodo današnji davki 5× previsoki, ker ne bo pijavk v javnih službah in ministrstvih za zrak mešat...

btw: prevarantski slovenčki kažejo s prstom na multinacionalke??
pa saj bom počil od smeha!
v ogledalo poglejte; on tam je največji prevarant in utajevalec davkov !!
Normandijec
# 19.03.2018 ob 12:45
Najprej nas se poslovijo od City-a v Londonu, San Marina, Monaca, Andore, Malte, itd.
Prosim ne pišite takih traparij o EU.
Fuk-U
# 18.03.2018 ob 19:32
Kaj ce bi preprosto davcne oaze dol zaprli? To noben ne pomisli?
Robiland
# 16.03.2018 ob 14:54
Ciper, Isle of Man, Guernsey, Luxemburg???
nikhrast
# 14.03.2018 ob 16:26
Pa zakaj potem tako komplicirana davčna zakonodaja???
Ameriška zakonodaja ima več kot 600 strani, kdo pa sploh izpolni svojo davčno polo. Pa saj vsi iščemo davčne luknje, "loopholes", da bi plačali čim manj davkov.
V Kanadi je je še državni pokojninski sklad investiral v davčno oazo.
Madobromakaj
# 14.03.2018 ob 06:37
Malo morgen... :)
Kazalo