EU želi končati prihod prebežnikov čez Balkan. Foto: Reuters
EU želi končati prihod prebežnikov čez Balkan. Foto: Reuters
false
Posledica zaprtja balkanske begunske poti je tudi 14.000 ljudi, ki so obtičali na grško-makedonski meji in tam v obupnih razmerah upajo na odprtje meje in nadaljevanje poti proti zahodu in severu Evrope. Foto: Reuters

Kot poroča avstrijski časnik Der Standard, to izhaja iz osnutka sklepov, ki naj bi jih na srečanju v Bruslju potrdili voditelji EU-ja. "Tok nezakonitih migrantov vzdolž zahodnobalkanske poti se končuje. Ta pot je od zdaj zaprta," naj bi pisalo v dokumentu, katerega povzetke je na spletni strani danes objavil Der Standard, ki je pridobil vpogled v dokument.

Osnutek tudi določa, da mora Grčija nemudoma zagotoviti 50.000 mest za morebitne prosilce za azil, EU pa ji bo nudil potrebno pomoč. Ljudi, ki nimajo možnosti pridobiti azila, naj bi nemudoma vrnili v Turčijo.

Na izrednem vrhu v Bruslju, kamor naj bi prišel tudi turški premier Ahmet Davutoglu, bodo govorili o izvajanju novembra lani dogovorjenega akcijskega načrta za zajezitev prihoda prebežnikov v Evropo. Še isti dan pa bo vrhu sledilo srečanje voditeljev osemindvajseterice, ki naj bi ob koncu sprejeli skupno izjavo.

Skupno izjavo sicer še usklajujejo na ravni veleposlanikov članic, a samo bistvo sklepov naj se ne bi več spremenilo, še poroča Der Standard, ki se sklicuje na diplomatske kroge. Predvideni ukrepi, ki naj bi jih po srečanju nemudoma začeli uresničevati, bodo temeljili na dogovorih, doseženih z Ankaro.

EU: Turčija naj sprejme ljudi, ki ne morejo dobiti azila
Med glavnimi ukrepi se omenja med drugim ta, da začne Turčija nemudoma konstruktivno sodelovati pri nadzoru zunanje meje EU-ja v Egejskem morju in ponovno sprejme tiste ljudi, ki nimajo možnosti pridobiti azila v Evropi.

V Bruslju ob tem načrtujejo poseben sporazum o vračanju med EU-jem in Turčijo, ki naj bi začel veljati 1. junija, do takrat pa bo vračanje potekalo na podlagi dvostranskega sporazuma z Grčijo.

Begunce iz Turčije neposredno v Unijo
Države članice naj bi se na vrhu tudi zavezale, da bodo začele izvajati dogovorjeni načrt o preselitvi sirskih beguncev neposredno iz Turčije v članice Unije, še poroča Der Standard.

Voditelji držav EU-ja naj bi podprli načrt nujne humanitarne pomoči, ki ga je v sredo predlagala Evropska komisija in ki predvideva 700 milijonov evrov pomoči za članice EU-ja pri spopadanju z begunsko krizo v prihodnjih treh letih. Spomnimo, Grčija je komisijo zaprosila za pomoč pol milijarde evrov.

Frontex na meji z Makedonijo in Albanijo
Pomembno vlogo bo imela tudi evropska agencija za zunanje meje Frontex. EU namerava namreč v okviru Frontexa v Grčijo nemudoma poslati dodatno osebje, ki bo delovalo na meji z Makedonijo in Albanijo. Ti naj bi tudi poskrbeli za boljše delovanje žariščnih točk v Grčiji, kjer naj bi begunce popisali in pripravili na porazdelitev po članicah EU-ja, kjer bodo lahko deležni ustreznega azilnega postopka.

Voditelji EU-ja naj bi v skupni izjavi pozvali k čimprejšnjemu začetku delovanja načrta premestitve 160.000 beguncev znotraj Unije. Vzhodnoevropske države do zdaj niso pokazale pripravljenosti za sprejem beguncev, glede njih pa naj bi bilo predvideno, da premestitve ne bi začele izvajati vse države hkrati.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

So se balkanske države združile proti Nemčiji?
Reportaža iz tihotapskega pristanišča v Turčiji
So se balkanske države združile proti Nemčiji?
Reportaža iz tihotapskega pristanišča v Turčiji