Prebežniki so onemogočili železniško povezavo. Foto: Reuters
Prebežniki so onemogočili železniško povezavo. Foto: Reuters
false
Na grško-makedonski meji 11.000 ljudi čaka v težkih razmerah. Foto: Reuters

Grški premier Aleksis Cipras naj bi v petek objavil podroben načrt za soočenje z velikim številom prebežnikov.

Razmere so najresnejše na grški strani meje z Makedonijo, kjer se je zbralo že 12.000 prebežnikov. Tamkajšnji sprejemni center spominja na vas, kjer so prebežniki poimenovali ulice in uredili pokopališče za otroke. Prebežniki še naprej prihajajo v kraj Idomeni, od koder upajo, da bodo lahko prečkali mejo v Makedonijo in se nato odpravili proti severnim članicam Evropske unije, a od odločitve Skopja za omejitev vstopanja prebežnikov samo na tiste, ki prihajajo iz Sirije in Iraka ter imajo pri sebi vse potrebne dokumente, je meja postala skoraj neprepustna.

Po navedbah grške policije so od torka v Makedonijo dovolili le okoli 500 sirskim in iraškim prebežnikom. Po besedah grškega ministra za migracije Janisa Muzalasa so v zadnjih desetih dneh čez mejni prehod Idomeni v Makedonijo dovolili skupno 1.200 beguncem.


Na meji je vse bolj napeto

Na tisoče beguncev na meji upa, da jih bodo makedonske oblasti vendarle spustile v državo in jim tako omogočile nadaljevanje poti proti srednji, zahodni in severni Evropi. Zato ne dovolijo, da bi jih premestili v zbirne centre drugje po Grčiji.

Skupina beguncev je zaradi protesta proti prepočasnemu vstopu v Makedonijo v bližini Idomenija zaprla mednarodno železniško progo. Begunci so se legli na tire, zaradi česar so morali ustaviti tovorni vlak, ki je bil na poti iz Makedonije v Grčijo.

Grške oblasti so zaradi vse večjega števila prebežnikov v sredo začele na območju graditi dodaten sprejemni center za migrante, že obstoječi sprejemni center pa vse bolj spominja na vas. Po poročanju grške televizije Skai so prebežniki že začeli poimenovati ulice med šotori, na posnetkih iz taborišča pa je videti tudi nekatere obrtnike, kot je frizer, ki brije prebežnike.Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA, ki se sklicuje na novinarje na terenu, je makedonska policija v sredo vstop dovolila skupno 480 prebežnikom, ponoči pa še 30-im. Uradni viri sicer ne dajejo podatkov o tem. Na mejo vsako uro prihajajo novi prebežniki in humanitarne organizacije opozarjajo, da je oskrba množice v Idomeniju vse težja in da razmere ostajajo dramatične.


"Niso krive bombe, kriv je mraz"

Humanitarne organizacije opozarjajo, da je oskrba množice v Idomeniju vse težja in da razmere ostajajo dramatične. Migranti so med drugim uredili pokopališče za otroke z napisom: "Naših otrok niso ubile bombe, ampak mraz". Številni prebežniki so prehlajeni, med njimi je veliko otrok. Zdravniki svarijo, da bi lahko prišlo do izbruha pljučnih obolenj.

Albanija se je odločila, da bo na pet prehodov na meji z Makedonijo napotila posebne policijske enote. Okoli 450 specialcev naj bi pomagalo beguncem preprečevati nezakonite prestope meje. Po poročanju albanskega dnevnika Shekulli se je Tirana odločila za ta ukrep zaradi možnosti, da bi se begunci, potem ko so Grčija, Makedonija in Bolgarija zaprle svoje meje, usmerili proti Albaniji.