AstraZeneca je do zdaj EU-ju dobavila veliko manj odmerkov, kot je bilo obljubljeno. Foto: EPA
AstraZeneca je do zdaj EU-ju dobavila veliko manj odmerkov, kot je bilo obljubljeno. Foto: EPA

"Zagotovili bomo, da bo vse ostalo v Evropi, dokler podjetje ne izpolni svojih obvez," je dejal Breton. Dodal je, da je instrument za uresničitev tega prav ta teden sprejeta zaostritev mehanizma za nadzor izvoza, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Astrazeneca je EU-ju za prvo četrtletje po Bretonovih besedah obljubila 120 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19, zdaj pa naj bi EU dobil le 30 milijonov odmerkov, a jih je dejansko le 17 milijonov. "Smo v pogovorih s podjetjem, da bi razumeli, kaj se je zgodilo," je dodal komisar.

Breton je tudi dal jasno vedeti, da z drugimi proizvajalci cepiv ni nobenih težav in da sta Pfizer in BioNTech ter Moderna celo presegli svoje obveze do EU-ja.

EMA: Pfizerjevo cepivo se da kratek čas shranjevati pri običajnih temperaturah zamrzovalnika

Evropska agencija za zdravila (EMA) je sporočila, da je mogoče viale s cepivom Pfizerja in BioNTecha za kratek čas shranjevati pri običajnih temperaturah farmacevtskih zamrzovalnikov, namesto pri ultranizkih temperaturah.

Pozitivno mnenje bo pripomoglo k pospešitvi cepljenja proti covidu-19 po vsej Evropi, kjer se zaradi težav pri dobavi in logističnih težav spoprijemajo z zastoji pri poteku cepljenja proti covidu-19, je sporočila EMA.

Kot so pojasnili, je agencija zdaj odobrila prevoz in shranjevanje vial cepiva Pfizerja in BioNTecha pri temperaturah od -25 do -15 stopinj Celzija za enkratno obdobje dveh tednov, kar so "temperature standardnih farmacevtskih zamrzovalnikov". Dodali so, da je to alternativa dolgotrajnemu shranjevanju vial na temperaturi od -90 do -60 stopinj Celzija v posebnih zamrzovalnikih.

V ZDA so podobno odločitev glede cepiva Pfizerja in BioNTecha kot danes EMA sprejeli 25. februarja.

Visoko učinkovito cepivo Pfizerja in BioNTecha proti covidu-19 so do zdaj spremljale težave pri shranjevanju in transportu odmerkov prav zaradi potrebe po ultranizkih temperaturah shranjevanja.

Evropska komisija je 1. februarja uvedla nadzor nad izvozom iz povezave in ga ta teden celo zaostrila z namenom, da bi dosegla pošteno obravnavo od proizvajalcev. Zaradi bojazni pred povračilnimi ukrepi naj bi se k temu zatekla samo v nujnih primerih, še navaja DPA.

Dva obrata prejela dovoljenje za proizvodnjo cepiva Pfizerja in AstraZenece

Evropska agencija za zdravila (EMA) je uradno dvema obratoma, enemu na Nizozemskem, drugemu v Nemčiji, izdala dovoljenje za proizvodnjo cepiv proti covidu-19. Obrat v nemškem Marburgu proizvaja cepivo ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, podjetje Halix v nizozemskem Leidnu pa cepivo britansko-švedske AstraZenece.

EMA je že prejšnji teden dovolila proizvodnjo cepiva proti covidu-19 ameriške Moderne v obratu podjetja Lonza v Vispu v Švici.

"Odobreno je novo proizvodno mesto za proizvodnjo aktivne snovi AstraZenecinega cepiva proti covidu-19," je v sporočilu za javnost objavila EMA. Ob tem so dodali, da se bo s Halixovim obratom v Leidnu na Nizozemskem število proizvodnih obratov z dovoljenjem za proizvodnjo aktivne snovi cepiva povečalo na štiri.

EMA je še sporočila, da bodo "pomembne" odobritve novih obratov "povečale proizvodne zmogljivosti in ponudbo cepiv proti covidu-19 v EU-ju".

V obeh obratih so do zdaj že izdelovali cepiva, a jih brez dovoljenja EME niso smeli tudi dobavljati. Kakšne so trenutne zaloge v obeh obratih, po poročanju DPA-ja ni znano.

Komisarka Kiriakides upa na zapolnitev vrzeli

Evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides je že pozdravila odločitev EME. Ob tem je tudi izrazila upanje, da bo zdaj vsaj deloma zapolnjena vrzel v dobavi cepiva od podjetja AstraZeneca.

Za francosko tiskovno agencijo AFP je evropska komisarka dejala, da naj bi bili odmerki cepiva iz AstraZenecinega obrata dobavljeni v nekaj dneh po odločitvi EME, ki je bila sprejeta po "pospešenem" postopku.

"Pričakujemo, da bodo cepiva, proizvedena v tem obratu, v naslednjih dneh dostavljena državam članicam EU-ja v okviru pogodbenih zavez in AstraZenecenih zavez državljanom Evrope," je v Bruslju dejala komisarka Kiriakides.

Dodala je, da so bile nekatere države članice EU-ja zelo prizadete zaradi zmanjšanja dobav AstraZenecinega cepiva. "Če ne bi bilo premajhnih dobav AstraZenece, bi bila stopnja cepljenja v EU-ju skoraj dvakrat večja," je še dejala.

Nizozemski obrat za proizvodnjo AstraZenecinega cepiva se je tudi znašel v središču spora med EU-jem in Združenim kraljestvom. Za britansko vlado pod vodstvom Borisa Johnsona je obrat del britanske dobavne verige cepiva proti covidu-19.

Halix cepivo v tem obratu proizvaja že več tednov, a je šele pred kratkim pri EMI vložilo prošnjo za dovoljenje.

Do zdaj je bila v EU-ju uradno dovoljena proizvodnja cepiva AstraZence v obratu v Belgiji.