Angela Merkel (desno) je podprla ostrejši pristop Ursule von der Leyen do AstraZenece, ki ni izpolnila svojih pogodbenih obveznosti do Unije. Foto: EPA
Angela Merkel (desno) je podprla ostrejši pristop Ursule von der Leyen do AstraZenece, ki ni izpolnila svojih pogodbenih obveznosti do Unije. Foto: EPA

"Podpiram predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Imamo problem z AstraZeneco," je dejala nemška kanclerka.

Predstavniki Evropske unije so jezni na britansko-švedsko farmacevtsko družbo, ker je v celoti izpolnila pogodbo z Veliko Britanijo, Uniji pa je dostavila le manjši del dogovorjenega cepiva.

"Imamo možnost prepovedati načrtovani izvoz. To je sporočilo AstraZeneci: 'Najprej izpolnite pogodbo z Evropo, preden začnete izvažati v druge države'," je bila ostra Ursula von der Leyen.

Ob razpravi v Evropskem parlamentu je generalna direktorica oddelka Evropske komisije za zdravje Sandra Gallina poudarila, da je Unija računala predvsem na cepivo AstraZenece, ker je cenejše in lažje za prevoz.

Predsednica Evropske komisije je AstraZeneci očitala, da je v prvem četrtletju dobavila le 30 odstotkov dogovorjene količine.

V ozadju je spor z Združenim kraljestvom. V Veliki Britaniji cepljenje poteka precej hitreje kot v Evropi, kjer se številne države spopadajo z novim porastom števila okužb.

AstraZeneca ima svoje proizvodne zmogljivosti tudi na Otoku. Bruselj očita Londonu, da je uvedel dejansko prepoved izvoza cepiva, da bi dosegel svoje cilje pri cepljenju. Britanska vlada to ostro zanika in opozarja, da bi bila prepoved izvoza cepiva v Združeno kraljestvo kontraproduktivna.

Komisija napoveduje prenovo mehanizma za nadzor izvoza

Evropska komisija je napovedala, da bo v sredo prenovila mehanizem za nadzor izvoza cepiv proti novemu koronavirusu.

EU je od začetka februarja in vzpostavitve mehanizma za nadzor izvoza cepiv do sredine marca prejel več kot tristo zaprosil za izvoz, odobril pa je vse razen enega. To je izvoz 41 milijonov odmerkov v 33 držav, poudarjajo v Evropski komisiji. O podrobnostih danes v Bruslju niso želeli govoriti.

Poleg tega bo Evropska komisija v sredo sprejela ukrepe za pospešitev postopkov odobritve cepiv, prilagojenih različicam virusa.

Srečanje voditeljev EU-ja o "zelenem potrdilu" v četrtek in petek

Ministri za evropske zadeve držav članic Unije so pripravili virtualno zasedanje voditeljev članic, ki bo v četrtek in petek. Na vrhu bo prek videopovezave sodeloval tudi ameriški predsednik Joe Biden, so potrdili v Bruslju.

Ministri so pregledali osnutek skupne izjave, ki jo bo sprejel vrh, pri čemer je bilo po navedbah portugalske sekretarke Ane Paule Zacarias največ zanimanja za cepiva in cepljenje ter za covidna potrdila.

Komisija je pretekli teden predlagala uvedbo brezplačnega digitalnega zelenega potrdila, ki naj bi bil dokaz za to, da je oseba cepljena, da ima negativen izid testa ali da je prebolela covid-19. Zdaj poziva članice in Evropski parlament, naj potrdijo zakonodajo po nujnem postopku, saj naj bi potrdila omogočila vračanje v normalno življenje.

Za Slovenijo, ki jo je na zasedanju zastopal državni sekretar za evropske zadeve Gašper Dovžan, je po navedbah MZZ-ja zelo pomemben pravičen in enak dostop do cepiv v članicah EU-ja glede na število prebivalcev, saj bi s tem lažje dosegli skupen cilj o 70-odstotni precepljenosti evropskih državljanov do poletja.

EMA pošilja strokovnjake v Rusijo

Evropska agencija za zdravila (EMA) namerava v Rusijo poslati svoje strokovnjake, da bi pregledali zmogljivosti, v katerih proizvajajo in preizkušajo rusko cepivo Sputnik V.

"Trenutno načrtujemo pregled proizvodnih obratov in kliničnih zmogljivosti," je povedala vodja agencije Emer Cooke. Odboru za zdravje Evropskega parlamenta je zatrdila, da je to standardni postopek, s katerim so preverili tudi druga cepiva, poroča portal Politico.

EMA trenutno opravlja sprotni pregled tega ruskega cepiva. Ko bo opravila ta pregled, lahko razvijalci cepiva vložijo prošnjo za odobritev v Evropski uniji.

Emer Cooke ni povedala, kdaj bi lahko agencija odobrila rusko cepivo. Pred dnevi je vodja ruskega državnega sklada RDIF, ki je financiral razvoj cepiva, dejal, da odobritve ni pričakovati kmalu.

Ruski minister za zdravje Mihail Muraško je v ponedeljek napovedal, da bodo strokovnjaki Rusijo obiskali 10. aprila.

Ruski predsednik Putin običajno ni sramežljiv pred kamerami (na fotografiji med obiskom Sibirije), a je za cepljenje dejal, da ne bo
Ruski predsednik Putin običajno ni sramežljiv pred kamerami (na fotografiji med obiskom Sibirije), a je za cepljenje dejal, da ne bo "nastopajoča opica". Foto: EPA

Predsednik Vladimir Putin se je cepil z enim izmed ruskih cepiv

Ruski predsednik Vladimir Putin se je po navedbah Kremlja cepil proti covidu-19, pri tem pa se ni pustil snemati ali fotografirati, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Putin se po prvem odmerku cepiva počuti dobro, je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dodal, da predsednika v sredo že čaka poln delovni dan.

Putin je cepljenje napovedal na ponedeljkovem sestanku s predstavniki vlade in proizvajalci cepiv, a ni oznanil, s katerim cepivom bo cepljen. Ruskim medijem je tudi dejal, da ne bo "nastopajoča opica" in se ne bo cepil pred televizijskimi kamerami, poroča BBC.

S katerim od treh ruskih cepiv se je 68-leni Putin cepil, ostaja skrivnost. "Vsa tri ruska cepiva so popolnoma zanesljiva in učinkovita," je ob tem poudaril Peskov.

V državi so doslej z vsaj enim odmerkom cepili 4,3 odstotka 146-milijonske populacije. Javnomnenjske raziskave kažejo, da se več kot polovica Rusov ne želi cepiti, zaradi česar so bili številni kritični do predsednika, ki se doslej še ni cepil.

Je AstraZeneca v ZDA med kliničnim testiranjem vključila zastarele podatke?

Cepivo AstraZenece v ZDA še nima dovoljenja za uporabo. Foto: EPA
Cepivo AstraZenece v ZDA še nima dovoljenja za uporabo. Foto: EPA

Pristojni ameriški regulator je opozoril, da je britansko-švedska farmacevtska družba AstraZeneca v dokumentaciji, ki jo je posredovala med kliničnim testiranjem cepiva proti covidu-19 v ZDA, morda vključila zastarele podatke.

Nacionalni inštitut za alergije in nalezljive bolezni je sporočil, da je nadzorni odbor izrazil zaskrbljenost, da je AstraZeneca morda vključila zastarele informacije s tega testiranja, ki so morda ponudili nepopoln vpogled v podatke o učinkovitosti.

"Pozivamo družbo, naj sodeluje z nadzornim odborom pri pregledu podatkov o učinkovitosti in naj čim prej objavi najnatančnejše in najnovejše podatke o učinkovitosti," je sporočil inštitut.

Direktor inštituta in ameriški vodilni epidemiolog ter svetovalec predsednika Joeja Bidna Anthony Fauci je za cepivo AstraZenece dejal, da je "verjetno zelo dobro".

Iz AstraZenece so v ponedeljek sporočili, da je tretja faza kliničnega testiranja v ZDA pokazala, da je njihovo cepivo proti covidu-19 79-odstotno učinkovito pri preprečevanju te bolezni pri splošni populaciji in 100-odstotno učinkovito pri preprečevanju težjega poteka bolezni in hospitalizacij. Odbor za nadzor varnosti ni ugotovil povečanega tveganja za trombozo (krvne strdke) med 21.583 udeleženci, ki so bili cepljeni z vsaj enim odmerkom cepiva.

Ob tem so sporočili, da pripravljajo vlogo za odobritev cepiva za nujno uporabo v ZDA.