EU je prepovedal uvoz ruskega zlata, tudi prek tretjih držav. Foto: Reuters
EU je prepovedal uvoz ruskega zlata, tudi prek tretjih držav. Foto: Reuters

"Danes smo naredili še en pomemben korak, da bi omejili zmožnosti Rusije, da nadaljuje in financira svojo agresijo proti Ukrajini," je sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell.

Sveženj sankcij prepoveduje tudi uvoz najpomembnejšega ruskega izvoznega artikla po energiji – zlata, je poudaril Borrell.

EU je uvoz ruskega zlata prepovedal, potem ko so se konec junija o tem dogovorili voditelji skupine G7 na srečanju v Nemčiji. Prepoved velja tudi za uvoz zlata ruskega izvora iz tretjih držav, pa tudi za nakit.

Nove sankcije zoper 50 posameznikov

Sankcije, ki vključujejo zamrznitev premoženja in prepoved potovanja v EU, Unija uvaja še proti približno 50 posameznikom in več pravnim osebam, med njimi ruski banki Sberbank.

Kmetijski proizvodi in nafta za države tretjega sveta izvzeti

Josep Borrell je predstavil dodatne sankcije proti Rusiji. Foto: EPA
Josep Borrell je predstavil dodatne sankcije proti Rusiji. Foto: EPA

Ob tem je Borrell opozoril, da EU podaljšuje izvzetje transakcij za kmetijske proizvode in prenos ruske nafte v države tretjega sveta, saj evropska skupnost s tem prispeva k premagovanju grozeče svetovne energetske in prehranske krize.

Ukrepi EU-ja tretjim državam prav tako ne preprečujejo nakupa farmacevtskih in medicinskih izdelkov iz Rusije.

Vendar pa danes sprejete dodatne sankcije krepijo nadzor nad izvozom napredne tehnologije in izdelkov za dvojno rabo, ki bi lahko prispevali k vojaški in tehnološki krepitvi Rusije.

Podaljšanje veljavnosti sankcije do konca januarja 2023

Obenem vse obstoječe sankcije podaljšujejo do konca januarja 2023. EU je do zdaj zaradi ruskega napada na Ukrajino sprejel šest svežnjev sankcij proti Rusiji. Zadnji, ki vključuje tudi delni embargo na uvoz ruske nafte, je bil sprejet na začetku junija. Pri tokratnih ukrepih ne gre za nov sveženj, ampak zgolj za okrepitev izvajanja prejšnjih.