Med zasedanjem ministrov EU-ja se je v Bruslju zbralo več tisoč protestnikov proti iranski vladi. Foto: Reuters
Med zasedanjem ministrov EU-ja se je v Bruslju zbralo več tisoč protestnikov proti iranski vladi. Foto: Reuters

Na seznam sankcioniranih, za katere velja prepoved potovanja in zamrznitev premoženja v Uniji, so med drugim uvrstili ministra za kulturo in islamsko vodstvo Mohameda Mehdija Esmailija ter ministra za izobraževanje Jusefa Nurija.

Na seznamu je tudi več predstavnikov iranske revolucionarne garde, med njimi namestnik načelnika Alija Fadavija, pa tudi več regionalnih tožilcev in direktorjev zaporov. Od pravnih oseb sta na seznamu sankcioniranih po novem tudi fundacija in policijski inštitut, povezana z iranskimi organi pregona.

EU je sankcije skupno uvedel proti 196 posameznikom in 33 pravnim osebam, med drugim proti moralni policiji, načelnikom revolucionarne garde in državnim medijem.

Septembra lani so v Iranu izbruhnili množični protesti po smrti Mahse Amini v policijskem pridržanju, ki jo je t. i. moralna policija aretirala zaradi nepravilnega nošenja naglavne rute.

EU: Iranska revolucionarna garda (še) ni teroristična organizacija

V Uniji se je v zadnjih mesecih razvnela tudi razprava o razglasitvi iranske revolucionarne garde za teroristično organizacijo, za kar sta se med drugim zavzeli Nemčija in Nizozemska, vendar tega niso storili. "Za zdaj v EU-ju za to nimamo pravne podlage," je dejala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock.

Med zasedanjem zunanjih ministrov so se na protestih v bruseljski evropski četrti zbrali nasprotniki iranske vlade, ki so med drugim zahtevali strožje sankcije proti iranski revolucionarni gardi. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se jih je zbralo več tisoč.