Obrat britanske multinacionalke GlaxoSmithKline v belgijskem kraju Wavre. Foto: EPA
Obrat britanske multinacionalke GlaxoSmithKline v belgijskem kraju Wavre. Foto: EPA

Zdravilo se lahko uporablja za zdravljenje bolnikov s covidom-19, pri katerih so prisotni blažji simptomi in ki ne potrebujejo dodatnega kisika, vendar obstaja tveganje za hud potek bolezni.

Sotrovimab ali VIR-7831 spada med monoklonska protitelesa, ki posnemajo delovanje pravih protiteles po okužbi z novim koronavirusom. To je eden od petih obetavnih terapevtikov, ki jih je Evropska komisija predstavila prejšnji mesec in jih trenutno pregleduje Evropska agencija za zdravila (EMA).

Proizvajalec GSK je v izjavi potrdil dogovor in ga predstavil kot "ključni korak za zdravljenje bolnikov s covidom-19". GSK se je osredotočil na razvoj zdravil proti covidu-19, medtem ko pri razvoju cepiv sodeluje s podjetjem Sanofi, s katerim razvijajo tretji oz. poživitveni odmerek cepiva. Pri razvoju zdravila sotrovimab je sodelovalo tudi podjetje Vir Biotechnology.

Študije kažejo, da lahko zgodnje zdravljenje s tem zdravilom zmanjša število covidnih bolnikov, pri katerih bi se razvila hujša oblika bolezni oziroma bi bilo potrebno bolnišnično zdravljenje ali zdravljenje v enotah intenzivne nege. V ZDA so odobrili zdravilo za nujno zdravljenje bolnikov z blago oz. zmerno obliko bolezni, pri kateri obstaja veliko tveganje za razvoj hudega poteka.

EU se je zavezal, da bodo do oktobra na voljo tri zdravila

Kot je ob torkovem podpisu spomnila evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides, so se v Bruslju v strategiji zavezali, da bodo oktobra odobreni vsaj trije novi terapevtiki. "Varni in učinkoviti terapevtiki bodo poleg cepiv ključni pri vračanju Evrope v novo normalnost," je poudarila.

V omenjenem skupnem javnem naročilu za nakup do 220.000 odmerkov sodeluje 16 držav članic Evropske unije, ki bodo zdravilo lahko kupile po odobritvi EME ali državnih regulatorjev.

Nakup tretjega zdravila proti covidu-19

Evropska unija je že aprila podpisala pogodbo za nakup do 55.000 odmerkov potencialnega zdravila proti covidu-19 švicarskega podjetja Roche. To je koktajl monoklonskih protiteles, ki ga je Roche razvil z ameriškim Regeneronom.

Poleg monoklonskih protitelesnih zdravil je EU kupil samo še protivirusno zdravilo remdesivir proizvajalca Gilead. Lani so sklenili pogodbo za pol milijona odmerkov, potem ko je zdravilo prejelo pogojno odobritev EME.