Stella Kiriakides. Foto: EPA
Stella Kiriakides. Foto: EPA

Evropska komisija želi do oktobra v EU-ju razviti in odobriti tri nova zdravila oz. terapevtike proti covidu-19. Poleg tega naj bi do konca leta razvili in odobrili še dodatni dve zdravili.

Nova evropska strategija bo omogočila večjo usklajenost Unije na področju raziskav, razvoja, proizvodnje in distribucije zdravil proti covidu-19.

Evropska komisarka je na predstavitvi dejala, da cepiva morda niso edini odgovor na covid-19. Cepljenje rešuje življenja, a ne more izkoreniniti covida-19, bolniki v Evropi in po svetu pa bi morali imeti dostop do vrhunskih zdravil proti novi koronavirusni bolezni, je poudarila Kirikiades.

Zato je komisija zastavila jasen cilj: "Do oktobra bomo razvili in odobrili tri nove učinkovite terapevtike proti covidu-19, ki bi utegnili spremeniti potek bolezni." Dodala je, da je strategija za terapevtike dokaz delovanja močne evropske zdravstvene unije.

Seznam desetih potencialnih zdravil do junija 2021

Kot so sporočili v Bruslju, bo komisija pripravila portfelj desetih potencialnih zdravil proti covidu-19 in do junija 2021 opredelila pet najobetavnejših. Nove odobritve, tekoči pregledi in pogodbe o skupnih javnih naročilih se bodo začeli izvajati pred koncem leta.

Strategija Evropske komisije predvideva financiranje študij in kliničnih preskušanj z milijonskimi zneski ter usklajevanje obetavnih projektov. V raziskave, razvoj in inovacije naj bi vložili 90 milijonov evrov za demografske študije in klinična preskušanja, po pet milijonov pa za zboljšanje zbiranja podatkov iz preskusov in za analizo proizvodnih procesov in prepoznavanje morebitnih "ozkih grl", so sporočili v Bruslju.

Štiri cepiva in eno zdravilo

V Evropski uniji so sicer doslej odobrena štiri cepiva proti covidu-19 in le eno zdravilo, remdesivir.

V ZDA covidne bolnike zdravijo tudi s t. i. koktajlom protiteles, ki ga izdelujeta podjetji Regeneron in Eli Lilly. Regeneron si prizadeva pridobiti dovoljenje ameriških regulatorjev za registracijo odmerka z manj protitelesi kot preventivnega zdravila.

Evropski regulator za zdravila (EMA) še zmeraj pregleduje oba ameriška terapevtika. Konec januarja so sicer po poročanju France 24 začasno odobrili Regeneronov koktajl v posebnih primerih in sporočili, da preprečuje poslabšanje bolezni.

EU predstavlja stretegijo za razvoj zdravil proti covidu