Ursula von der Leyen. Foto: Reuters
Ursula von der Leyen. Foto: Reuters

Versajska izjava se bo zapisala v anale evropskega projekta, saj je načrt strateške suverenosti Unije, je poudaril predsednik Evropskega sveta Charles Michel po koncu dvodnevnega neformalnega vrha.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je do sredine maja napovedala predlog za postopno odpravo odvisnosti od ruskega plina, nafte in premoga do leta 2027 ter analizo vrzeli v obrambnih naložbah. Napovedala je tudi predloge za spoprijemanje z rastočimi cenami hrane.

Sorodna novica Janša: EU bi moral Ukrajini obljubiti članstvo

Prav tako je Ursula von der Leyen napovedala četrti sveženj sankcij proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini, ki bo po njenih besedah še dodatno osamil Rusijo in jo odrezal od svetovnega gospodarskega sistema ter ohromil financiranje vojne.

Za zmanjšanje energetske odvisnosti so se voditelji zavezali k postopni odpravi odvisnosti od ruske energije z diverzifikacijo dobave, pospešitvijo razvoja obnovljivih virov energije, izboljšanjem povezljivosti energetskih mrež v Uniji in povečanjem zalog plina.

S ciljem krepitve obrambnih zmogljivosti so se zavezali k precejšnjemu povečanju obrambnih izdatkov in deleža obrambnih proračunov za obrambne naložbe, kar predvidevajo tudi obrambni cilji zveze Nato.

Za zagotovitev trdnejših gospodarskih temeljev so se vnovič zavezali k zmanjšanju strateške odvisnosti, na primer na področju čipov, zdravja in hrane. Suverenost pomeni, da lahko sami izbiramo partnerje, od katerih nismo odvisni, je poudaril gostitelj neformalnega vrha, francoski predsednik Emmanuel Macron.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Borell: Dodatnih 500 milijonov evrov vojaške pomoči Ukrajini

Kot je napovedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell, bo predlagal dodatnih 500 milijonov evrov vojaške pomoči Ukrajini. Prepričan je, da bodo voditelji to podprli. EU se je konec februarja dogovoril že o 500 milijonih evrov pomoči.

Evropska komisija je ob tem v okviru izredne makrofinančne pomoči Ukrajini namenila 300 milijonov evrov. Prihodnji teden ji bo še 300 milijonov, nato do konca leta še 600 milijonov. Skupaj bo torej pomoč, ki je namenjena ohranitvi ukrajinske makroekonomske stabilnosti, znašala 1,2 milijarde evrov.

Voditelji so poudarili, da Ukrajina spada v evropsko družino, a o samem članstvu so zgolj potrdili, kar piše v pridružitvenem sporazumu Ukrajine in EU-ju, ki je začel veljati septembra 2017. V njem je le ohlapna referenca na članstvo: "EU priznava evropska pričakovanja Ukrajine in pozdravlja njeno evropsko izbiro."

Ob tem so spomnili, da so članice Unije pred dnevi Evropsko komisijo v rekordno hitrem času, v le tednu dni, pozvale k pripravi mnenja o prošnji Ukrajine za članstvo v EU-ju. Ob čakanju na to mnenje in "brez odlašanja" bodo članice "še okrepile vezi in poglobile partnerstvo v podporo Ukrajini na njeni evropski poti", piše v izjavi.

Sprejeta izjava v nasprotju z osnutki vključuje tudi omembo Moldavije in Gruzije, ki sta kmalu za Ukrajino prav tako zaprosili za članstvo v Uniji. Voditelji so zgolj spomnili, da so članice komisijo pozvale tudi k pripravi mnenja o njunih prošnjah.

Voditelji EU zasedali v Versaillesu

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.