Ministri so ponovno izrazili polno podporo političnemu procesu in začeli s preučevanjem možnosti okrepljene vloge EU-ja v Libiji ter možnosti za okrepljeno soudeležbo pri vzpostavljanju oziroma ohranjanju morebitnega premirja v Libiji. Foto: Reuters
Ministri so ponovno izrazili polno podporo političnemu procesu in začeli s preučevanjem možnosti okrepljene vloge EU-ja v Libiji ter možnosti za okrepljeno soudeležbo pri vzpostavljanju oziroma ohranjanju morebitnega premirja v Libiji. Foto: Reuters

"Libija je na pomembnem križišču," menijo zunanji ministri EU-ja, ki so v Bruslju izrazili resno zaskrbljenost zaradi krepitve terorističnih in skrajnih islamističnih skupin. "Takoj ko bo sprejet sporazum o vladi narodne enotnosti in s tem povezani varnostni dogovori, je EU pripravljena tudi okrepiti podporo Libiji v pomoč pri uspešni izvedbi dogovorov," so zapisali v sklepih.

S tem ciljem so visoko zunanjepolitično predstavnico Federico Mogherini pozvali, naj čim prej predstavi predloge za možno ukrepanje v sklopu skupne varnostne in obrambne politike, ki omogoča vzpostavitev evropske vojaške ali civilne misije ter oblikuje celovito strategijo za Libijo.

Varnost, blaginja in sodelovanje
V Bruslju je beseda tekla tudi o odnosih EU-ja z Afriko, kar je bila tudi glavna in strateška razprava tokratnega zasedanja. Osredotočena je bila na tri področja: varnost in stabilnost, pri čemer je v ospredju teroristična grožnja, ki jo predstavlja Boko Haram, blaginjo in gospodarski razvoj ter partnerstva z afriškimi regionalnimi organizacijami.

Ministri so pozdravili obsežen napredek kontinenta, ki je v zadnjih letih najhitreje rastoča gospodarska regija. Ob tem so opozorili na odprta politična vprašanja, ki imajo pomemben vpliv tako na politični kot tudi varnostni položaj v Afriki. Izpostavili so predvsem vprašanja aktualnih kriznih žarišč v Srednjeafriški republiki, Libiji, Maliju, Nigeriji, Somaliji, Sudanu in Južnem Sudanu, kjer sovražnosti in teroristična dejanja, nasilni ekstremizem in čezmejni organizirani kriminal ogrožajo tako mir kot razvoj držav.

Nezadovoljstvo prebivalstva
Poudarili so tudi naraščajoče nezadovoljstvo afriškega prebivalstva z obstoječimi političnimi sistemi, zaznamovanimi s korupcijo in nestabilnimi etničnimi razmerami, ter zaostrovanje družbenoekonomskih razmer in pomanjkanje zaposlitvenih priložnosti.

Slovenski minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je pri tem izpostavil rastočo neenakopravnost in poudaril pomen grajenja močnih in odgovornih državnih institucij, promoviranje vladavine prava, vzpostavljanje učinkovitih demokratičnih načel ter spoštovanje človekovih pravic. "Posebno pozornost je še naprej potrebno namenjati preprečevanju hudih kršitev človekovih pravic v konfliktnih in pokonfliktnih položajih v Afriki, predvsem na področju izvajanja nasilja in napadov na civiliste, posebej ženske in otroke."