Libijo so v zadnjih dneh zapustili že številni Egipčani. Foto: EPA
Libijo so v zadnjih dneh zapustili že številni Egipčani. Foto: EPA

V mestu Al Koba je razneslo tri avtomobile bombe. Tarča napadov so bili sedež policije, dom predsednika mednarodno priznanega libijskega parlamenta Akila Saleha in bencinska črpalka.

Al Koba leži le 30 kilometrov zahodno od Darne, kjer so v ponedeljek zračne napade izvedla egiptovska vojaška letala. S tem je Kairo odgovoril na grozovit videoposnetek, na katerem je videti pripadnike Islamske države, ki obglavijo 21 egiptovskih Koptov.

Libijska veja Islamske države je v sporočilu prevzela odgovornost za današnji napad in zatrdila, da so bile tarča dveh njihovih samomorilskih napadalcev sile generala Halifa Haftarja v Al Kobi. S tem se je Islamska država po lastnih navedbah maščevala za "kri, ki so jo prelili muslimanski bratje v mestu Derna". Skrajna skupina je zapisala, da je izvedla dva samomorilska bombna napada, ki sta bila uperjena proti mednarodno priznani vladi v Tobruku.

Libija je zadnje mesece priča najhujšemu nasilju od strmoglavljenja dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija leta 2011. Država ima trenutno dva parlamenta in dve vladi, vsaka s podporo različnih milic.

Islamistične milice so namreč avgusta zasedle prestolnico Tripoli, zaradi česar sta se bila izvoljeni parlament pod vodstvom Akila in vlada prisiljena preseliti v mesto Tobruk na vzhodu države. Mednarodna skupnost se boji, da bo z nafto bogata država zaradi slabšanja varnostnih razmer postala zatočišče islamskih skrajnežev.