Stavba Srednjeevropske univerze v Budimpešti, pred katero so v začetku meseca potekali protesti proti spornemu zakonu. Foto: EPA
Stavba Srednjeevropske univerze v Budimpešti, pred katero so v začetku meseca potekali protesti proti spornemu zakonu. Foto: EPA
Evropski parlament o sankcijah proti Madžarski

Zakon naj bi zaradi omejitev za tuje univerze privedel do zaprtja zasebne ameriške Srednjeevropske univerze (CEU) milijarderja Georgea Sorosa.

Po mnenju Bruslja zakon spodkopava načela akademske svobode in je nezdružljiv z demokratičnimi vrednotami EU-ja. Sporni zakon je ob sprejetju četrtega aprila sprožil množične proteste v podporo Sorosevi Srednjeevropski univerzi. Zakon naj bi po Orbanovih besedah univerzam preprečeval izdajanje dvomljivih diplom.

Evropska komisija je Madžarski poslala pisni opomin kot "prvi postopkovni korak za ugotavljanje kršitev" in dodala, da imajo madžarske oblasti en mesec časa za odziv.

Evropska komisija se bo po Dombrovskisovih besedah odzvala tudi na "neresnice in skrajno zavajajoče trditve in navedbe" v sklopu madžarske kampanje Ustavimo Bruselj.

Prav tako bo nadaljevala pogovore z madžarsko vlado v povezavi z drugimi skrb vzbujajočimi ukrepi, kot sta predlog zakona o tujem financiranju nevladnih organizacij in vprašanja s področja azilne problematike.

Plenarno zasedanje Evropskega parlamenta
Razmere na Madžarskem so zdaj pod drobnogledom institucij EU-ja. O spornem zakonu, kampanji Ustavimo Bruselj in drugih madžarskih ukrepih bodo ob navzočnosti madžarskega premierja Viktorja Orbana razpravljali tudi na današnjem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta.

Ob robu plenarnega zasedanja je pričakovati tudi pogovore o vprašanju članstva Orbanove stranke Fidesz v desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP), saj se zaradi spornih ukrepov omenja možnost njene izključitve.

Konkretnih odločitev za zdaj sicer še ni pričakovati, saj so pogovori glede Fidesza predvideni za sobotno zasedanje vrha Evropske ljudske stranke (EPP), pred izrednim vrhom EU-ja o brexitu.

Evropski parlament o sankcijah proti Madžarski