Foto: EPA
Foto: EPA

Namestniki stalnih predstavnikov držav članic pri EU-ju so se danes odločili, da preložijo odločanje o prepovedi avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil z dizelskimi ali bencinskimi motorji, je sporočil tiskovni predstavnik švedskega predsedstva Svetu EU-ja Daniel Holmberg. Glasovanje je bilo predvideno za torek, ko se bodo v Bruslju sešli ministri za izobraževanje.

Svet EU-ja, v katerem so zastopane članice, in Evropski parlament sta načelni dogovor o tej uredbi dosegla konec oktobra lani. Uredba določa cilj 55-odstotnega zmanjšanja emisij CO2 za nove avtomobile in 50-odstotnega zmanjšanja emisij za nove kombije do leta 2030 v primerjavi z ravnmi iz leta 2021.

Glavni cilj dogovora pa je 100-odstotno zmanjšanje emisij CO2 za nove avtomobile in kombije do leta 2035. Od tedaj v EU-ju naj ne bilo mogoče prodajati novih vozil z motorji na notranje zgorevanje.

Evropski parlament je uredbo potrdil na glasovanju sredi februarja, zdaj pa je na vrsti za formalno potrditev še Svet EU-ja, kjer pa se očitno zatika.

Sorodna novica Nemški prometni minister: Izjema naj bodo tudi avtomobili na e-goriva

Proti Italija, Poljska in Bolgarija, Nemčija pogojuje

Kot poroča bruseljski spletni portal Euractiv, so nekatere članice po glasovanju v parlamentu spremenile svoje stališče. Med drugim Italija, ki trdi, da bo ta zakonodaja škodovala proizvajalcem in tudi potrošnikom.

Nemčija medtem svoj glas za pogojuje z zahtevo, da Evropska komisija pripravi predlog, v skladu s katerim bo mogoče v novih vozilih z motorji na notranje zgorevanje tudi po letu 2035 uporabljati sintetična goriva, pridobljena s pomočjo obnovljivih virov energije.

Potrditev zakonodaje po poročanju Euractiva zavračata tudi Poljska in Bolgarija, tako da ob nasprotovanju Italije in vzdržanju Nemčije ne bi zbrali dovolj glasov za kvalificirano večino. Za potrditev s kvalificirano večino mora zakonodajo podpreti najmanj 15 od 27 članic EU-ja, ki morajo skupaj predstavljati najmanj 65 odstotkov prebivalstva Unije.

Na Evropski komisiji niso želeli komentirati same preložitve odločitve, saj da je to v pristojnosti švedskega predsedstva Svetu EU-ja. Je pa govorka komisije Dana Spinant zagotovila, da se s članicami še pogovarjajo o skrbeh, ki so jih izrazile v zadnjem času.

"Želimo jih razumeti in nato se bomo odločili, kako nadaljevati," je poudarila. Dodala je, da je Evropska komisija obvezana izpolnjevati sprejeto zakonodajo.

Sorodna novica Evropski parlament potrdil prepoved prodaje avtomobilov na dizel in bencin od leta 2035