Kaili je glavna osumljenka v korupcijski aferi Katargate. Foto: Reuters
Kaili je glavna osumljenka v korupcijski aferi Katargate. Foto: Reuters

"Če mi ne bo uspelo prepričati belgijskega pravosodnega sistema, da sem nedolžna, se ne bom nikoli več vrnila v domovino," je Eva Kaili dejala za atenski tednik To Vima. "Nikoli ne bom priznala, da sem izdala ljudi, ki so me počastili s svojim glasom," je še dodala.

Prvo noč po petkovi premestitvi iz zapora v hišni pripor je preživela s hčerko v svojem stanovanju v Bruslju, je danes sporočil njen odvetnik Michalis Dimitrakopoulos. "Po koncu sodnega postopka se Eva želi vrniti na zasedanja Evropskega parlamenta," je dodal.

Eva Kaili je bila v petek premeščena v hišni pripor kot zadnja med osumljenimi v korupcijski aferi Katargate, ki je pretresla Evropski parlament. Zdaj bo na sojenje čakala v hišnem priporu z elektronsko sledilno napravo.

Belgijski pravosodni organi so v zadnjih dneh sprejeli podobne odločitve še za dva osumljenca, in sicer evroposlanca iz Belgije Marca Tarabello in nekdanjega italijanskega evropskega poslanca Antonia Panzerija. Še en osumljenec, italijanski poslanec Evropskega parlamenta Andrea Cozzolino, je v hišnem priporu v Italiji in se bori proti izročitvi Belgiji. Obravnava na prizivnem sodišču bo 2. maja v Neaplju.

Afera Katargate od lanskega decembra pretresa Bruselj. Osumljenci naj bi od Katarja in Maroka prejeli velike vsote denarja za vplivanje na politične izjave in odločitve v parlamentu v korist obeh držav. Tožilstvo jih obtožuje korupcije, pranja denarja in članstva v kriminalni združbi. Katar in Maroko odločno zavračata obtožbe, prav tako Kaili in Tarabella.

Preiskovalci so v povezavi z afero izvedli racije in preiskave na več naslovih, tudi na domovih in v pisarnah v Belgiji, Italiji in Grčiji. Zasegli so tudi 1,5 milijona evrov v gotovini, računalnike in mobilne telefone.