Komisarka je pozvala k pripravi načrtov za morebitno pandemijo. Foto: Reuters
Komisarka je pozvala k pripravi načrtov za morebitno pandemijo. Foto: Reuters

Kot je še dejala po srečanju z italijanskim ministrom za zdravje Robertom Speranzo, bi vse evropske države morale pripraviti načrte za morebitno pandemijo in z njimi seznaniti Bruselj.

Komisarka je dodala, da je še vedno v ospredju zaščita pred širjenjem bolezni. A razmere se lahko zelo hitro spremenijo, kar se je pokazalo tudi v Italiji, je opozorila.

"Pozorni moramo biti na lažne novice in sovraštvo do tujcev"

"Pozorni moramo biti tudi na napačne informacije in lažne novice ter na sovraštvo do tujcev, ki zavajajo državljane in postavljajo pod vprašaj delo oblasti," je še dejala komisarka.

Zaradi novega koronavirusa je v Evropi trenutno najhuje v Italiji, kjer je po najnovejših podatkih umrlo 12 ljudi, okuženih je 374. Večino primerov okužbe, 258, so zaznali v Lombardiji, na drugem mestu je Benečija z 71 primeri.

Podobno kot v Italiji naj bi bilo kmalu tudi drugod

Direktorica Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) Andrea Ammon je opozorila, da se lahko virus zelo hitro razširi tako v Italiji kot v drugih evropskih državah. "Ocenjujemo, da bomo podobnim razmeram kot v Italiji kmalu priča v drugih državah po Evropi," je dejala.

Po njenih besedah je v Italiji več primerov, ker tam opravijo več testiranj kot drugod, bi se pa podoben izbruh kot v Italiji lahko zgodil kjer koli.

Italijanski minister Speranza pa je poudaril, da gre za mednarodno zdravstveno krizo.

Udeleženci srečanja, na katerem je sodeloval tudi Hans Kluge, pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) pristojen za Evropo, so tudi poudarili pomen usklajevanja in izmenjave informacij med državami za zajezitev novega koronavirusa.