V Iranu so potrdili okoli sto okužb in kar 15 smrtnih žrtev. Foto: Reuters
V Iranu so potrdili okoli sto okužb in kar 15 smrtnih žrtev. Foto: Reuters
Sorodna novica Na Hrvaškem en okužen z novim koronavirusom, v Avstriji dva

Vodja skupne misije strokovnjakov Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in Kitajske Bruce Aylward je danes opozoril, da svet preprosto ni pripravljen na zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Aylward je pozdravil dramatične ukrepe za zajezitev na Kitajskem, ob tem pa izrazil zaskrbljenost, da se druge države na izbruh pripravljajo prepočasi, pripravljati pa bi se morale, kot da jih bo izbruh prizadel jutri.

"Koliko držav načrtuje bolnišnične postelje, ventilatorje in laboratorijske zmogljivosti za soočenje s tem? Treba je spremeniti miselnost. Morate načrtovati," je dejal in opozoril, da imajo druge države zaradi hitrega kitajskega odziva in kakovostnega zdravljenja bolnikov z boleznijo covid-19 morda "lažen občutek varnosti".

Na Kitajskem je virus zahteval več kot 2700 življenj, 77.000 se jih je okužilo. Drugod po svetu je za virusom umrlo 40 ljudi, skoraj 2700 je okuženih.

V Iranu največ smrtnih žrtev zunaj Kitajske

V Iranu so potrdili že 15 smrtnih žrtev, kar je največ zunaj Kitajske. Okuženih je sicer okoli sto ljudi. Med njimi sta tudi namestnik iranskega ministra za zdravje Iradž Harirči in poslanec Mahmud Sadeghi, ki je na Twitterju zapisal, da nima veliko upanja v nadaljevanje življenja.

Ob tem je pozval iransko sodstvo, naj izpusti politične zapornike, da bi lahko čas epidemije preživeli s svojimi družinami. Ministrstvo za zdravje je ljudi sicer pozvalo, naj ostanejo doma, če je to le mogoče.

Novi koronavirus se širi tudi v bližnje države. Prve primere so zaznali v Kuvajtu, Bahrajnu, Afganistanu in Iraku. Več držav v regiji je prepovedalo potovanja v Iran in iz države ter prekinilo letalske povezave.

Tovornjaki na meji med Iranom in Pakistanom čakajo v dolgih kolonah. Foto: Reuters
Tovornjaki na meji med Iranom in Pakistanom čakajo v dolgih kolonah. Foto: Reuters

WHO: Ne gre (še) za pandemijo

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sicer kljub širjenju novega koronavirusa in novim žariščem, kot sta Iran in Italija, pandemije še ni razglasila. Po svetu je okuženih že več kot 80.000 ljudi.

Generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus je dejal, da je še prezgodaj govoriti o pandemiji, da pa morajo biti države "v stanju pripravljenosti". "Zadnji izbruhi v Italiji, Iranu in Južni Koreji so skrb vzbujajoči, a za zdaj še nismo priče nenadzorovanemu svetovnemu širjenju virusa, prav tako ne gre za hitro širjenje resne bolezni ali veliko število smrtnih žrtev. Ali ima ta virus potencial, da se razvije v pandemijo? Seveda. Ali smo že tam? Po naši oceni ne," je dejal po poročanju BBC-ja.

V Južni Koreji največ okuženih za Kitajsko

Poleg Kitajske je sicer največ okuženih v Južni Koreji, kjer je potrjenih primerov že skoraj tisoč. Število novih okužb v tej državi je najnižje v zadnjih štirih dnevih, ko so pristojne oblasti v poročilih o širjenju virusa dnevno navajale trimestne številke. Zaradi bolezni covid-19 je umrl še en človek, s čimer se je skupno število smrtnih žrtev povzpelo na deset.

Zračni pogled na zapuščeno mesto Daegu. Foto: Reuters
Zračni pogled na zapuščeno mesto Daegu. Foto: Reuters

Več kot 80 odstotkov okužb so zaznali v mestu Daegu na jugu države in v pokrajini Severni Gjeongsang, ki ga obkroža. Ulice Daeguja, ki šteje 2,5 milijona prebivalcev, so že več dni pretežno zapuščene. Izjema so dolge vrste pred maloštevilnimi trgovinami, kjer so še na voljo zaščitne maske. Njihovi proizvajalci so dnevno proizvodnjo povečali na deset milijonov, a je dostop do njih še vedno omejen.

Zdravstveni delavci želijo testirati 250.000 članov neke sekte, ki bi lahko bila žarišče za širjenje virusa po državi, piše BBC. Južnokorejski parlament je odpovedal vse seje, saj je poslopje zaprto zaradi čiščenja, potem ko je bilo potrjeno, da je bila pretekli teden na sestanku v parlamentu oseba s koronavirusom.

Skupno število umrlih na Kitajskem več kot 2500

Južnokorejski predsednik Mun Dže In nagovarja novinarje pred bolnišnico v Daeguju. Foto: Reuters
Južnokorejski predsednik Mun Dže In nagovarja novinarje pred bolnišnico v Daeguju. Foto: Reuters

Razmere še naprej ostajajo napete tudi na Kitajskem, kjer je za virusom umrlo še 71 ljudi. Skupno število smrtnih žrtev v državi tako znaša 2663. Vse, razen treh smrtnih primerov in devetih novih okužb, so odkrili v najhuje prizadeti pokrajini Hubej, kjer je virus tudi izbruhnil.

Številne kitajske pokrajine že več dni zapored niso sporočile nobenega novega primera okužbe, WHO pa je v ponedeljek sporočil, da je epidemija na Kitajskem dosegla vrhunec. Po besedah prvega moža WHO-ja Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa se je to zgodilo med 23. januarjem in 2. februarjem, odtlej pa da število novih primerov stalno upada.

Eno največjih središč okužbe zunaj Kitajske je bila turistična križarka Diamond Princess ob japonski obali, kjer so do zdaj potrdili 691 okužb. Vsega skupaj je bilo na njenem krovu 3700 ljudi. Po poročanju japonskih medijev je umrl že četrti človek z ladje. Gre za starejšega Japonca, ki so ga z ladje za križarjenje prepeljali v bolnišnico. Tudi trije predtem umrli so bili Japonci. Dva sta bila potrjeno okužena z novim koronavirusom, za tretjega pa oblasti tega niso potrdile.

Ameriška vlada želi od kongresa 2,5 milijarde dolarjev za boj proti koronavirusu

V ZDA so do zdaj potrdili 53 primerov okužbe z novim koronavirusom, od tega 39 pri ljudeh, ki so jih evakuirali s potniške ladje Diamond Princess ter iz kitajskega mesta Vuhan, kjer se je izbruh virusa začel, je sporočil ameriški Center za nadzor nad boleznimi (CDC). Vsi evakuiranci so v karanteni.

Ameriška vlada je kongresu poslala zahtevo za potrditev 2,5 milijarde dolarjev, ki jih namerava nameniti boju proti koronavirusu. Milijarda bo šla za razvoj cepiva, preostalo pa za maske in druge tekoče stroške. Ministrstvo za zdravje ZDA že črpa sredstva iz sklada za boj proti nalezljivim boleznim. "Potrebujemo denar, da lahko zaščitimo Američane," je dejal namestnik tiskovne predstavnice Bele hiše Hogan Gidley.

Predsednik Donald Trump, ki je na obisku v Indiji, je tvitnil, da je koronavirus v ZDA pod nadzorom. "Smo z vsemi v stiku in z vsemi relevantnimi državami. Center za nadzor nad boleznimi in svetovno zdravje delata trdo in zelo pametno. Borze se mi vse bolj zdijo zelo dobre," je tvitnil predsednik ZDA. V ZDA je bilo le nekaj potrjenih primerov virusa, ki se ne širi tako kot na primer v Italiji in Iranu. Januarja je vlada ustanovila posebno delovno skupino za koronavirus, omejila potovanja in uvedla karantene.