Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bruselj je ponovil, da nedavne reforme niso odpravile skrbi glede stanja demokracije na Madžarskem in omogočile dodelitve več milijard evrov sredstev.

Evropski komisar za proračun Johannes Hahn je sporočil, da priznava prizadevanja Budimpešte v sprejemanju ukrepov, a dodal, da kljub temu tveganje za evropski proračun ostaja nespremenjeno.

Hahn je sporočil, da je češkemu predsedstvu Sveta EU-ja poslal dopolnitve in pojasnila glede ocene v postopku proti Madžarski v okviru mehanizma pogojevanja evropskih sredstev z vladavino prava. "Naša ocena z dne 30. novembra je še naprej veljavna," je Hahn zapisal na Twitterju.

Tedaj je presodil, da Madžarska do 19. novembra ni ustrezno izpolnila 17 zavez, ki jih je sredi septembra podala v zameno za izplačilo 7,5 milijarde evrov kohezijskih sredstev.

Pomanjkljivosti in tveganja so bila še naprej pri novoustanovljenem uradu za integriteto in možnosti ponovne obravnave primerov, ki jih je tožilstvo opustilo. Viri pri komisiji so konec novembra pojasnili, da mora Budimpešta popraviti določila v sprejeti zakonodaji, predvsem glede njenega izvajanja.

Finančni ministri EU-ja so nato ta torek komisiji naložili, naj v treh dneh pripravi natančnejše poročilo glede izpolnjevanja teh zavez, pri čemer naj upošteva tudi zakonodajo, sprejeto v vmesnem obdobju.

"Zakonodajna besedila z dne 7. decembra so prinesla le omejene spremembe glede na prejšnje različice dokumentov, ki jih je komisija prejela do 19. novembra 2022," je Hahn zapisal v pismu češkemu finančnemu ministru Zbyneku Stanjuri. Po komisarjevih navedbah skrbi, ki jih je Evropska komisija izpostavila glede urada za integriteto in ponovne obravnave odločitev tožilstva, niso bile odpravljene v teh besedilih.

Bruselj skrbita korupcija in šibka neodvisnost pravosodja

Komisija je zamrznila sredstva zaradi zaskrbljenosti glede korupcije in šibke neodvisnosti pravosodja na Madžarskem, ki je v odziv sprejela veto na posojilo EU-ja Ukrajini in predlog za svetovni korporativni davek.

A komisija vseeno dopušča možnost, da bi preostalih 26 članic nagradilo Madžarsko za njene zadnje ukrepe, ko bodo sprejele zadnjo odločitev.

Po poročanju Reutersa viri pravijo, da bi lahko članice Unije zaradi madžarskih ukrepov pogojno odobrile madžarski načrt za okrevanje po pandemiji v vrednosti 5,8 milijarde evrov in znižale znesek zamrznjenih sredstev iz drugih skladov s 7,5 milijarde.

Ta razprava naj bi se sicer zgodila šele v ponedeljek. Kakršna koli odločitev o dodelitvi sredstev Madžarski naj bi bila odvisna od njenih potez glede posojila Ukrajini in predloga korporativnega davka.

Kompleksen položaj bi se lahko razrešil na vrhu voditeljev članic Unije 15. in 16. decembra.

Madžarski premier Viktor Orban se spopada z enim največjih izzivov v njegovi 12-letni vladavini. Inflacija v državi je namreč ta mesec narasla na 26 odstotkov, stroški javnega dolga so vse višji, gospodarska rast pa naj bi se prihodnje leto močno upočasnila.