Evropska komisija za zdaj še ne razmišlja, da bi izrekla negativno mnenje kateri koli članici. Foto: EPA
Evropska komisija za zdaj še ne razmišlja, da bi izrekla negativno mnenje kateri koli članici. Foto: EPA

Evropska komisija je v preteklih dveh tednih z nekaterimi članicami EU-ja opravila posvetovanja glede osnutkov proračunskih načrtov za leto 2015 in jih zaprosila za dodatna pojasnila.
Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Jyrki Katainen pa je danes sporočil, da ob upoštevanju dodatnih informacij in izboljšav, ki so jih države sporočile v zadnjih dneh, trenutno pri nobeni izmed držav ne ugotavlja "posebej resne neskladnosti" z evropskimi pravili, zaradi katere bi na tej stopnji razmišljali o negativnem mnenju.

Za katere države gre, komisija uradno ni razkrila. Je pa med njimi tudi Slovenija - vlada je namreč prejšnjo sredo sporočila, da so se ministri dogovorili za dodatne ukrepe glede proračuna za leto 2015 in da se vlada s tem "odziva na opozorila Evropske komisije glede osnutka proračunskega načrta", ki ga je predložila pred dvema tednoma. Vlada je tudi pooblastila ministrstvo za finance, da seznam ukrepov posreduje Evropski komisiji.

Podrobnosti ukrepov, ki naj bi prinesli skupno 715 milijonov evrov učinka in s tem izpolnjevanje zavez glede primanjkljaja, še niso znane.