Evropska komisija ocenjuje osnutke proračunskih načrtov držav v območju evra, razen Cipra in Grčije, ki sta v programu pomoči in tako pod posebnim nadzorom. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Evropska komisija ocenjuje osnutke proračunskih načrtov držav v območju evra, razen Cipra in Grčije, ki sta v programu pomoči in tako pod posebnim nadzorom. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Komisija ocenjuje osnutke proračunskih načrtov držav v območju evra, razen Cipra in Grčije, ki sta v programu pomoči in tako pod posebnim nadzorom. Članice so morale načrte oddati do sredine oktobra. Končna mnenja Komisije pa pričakujejo sredi novembra.

V skladu s pravili lahko Komisija v primeru resnih kršitev evropskih proračunskih pravil članico v dveh tednih po prejetju njenega osnutka pozove k reviziji, pri čemer jo mora v enem tednu opozoriti na to možnost in sprožiti tehnična posvetovanja. Ta rok se izteče danes.

"Trenutno potekajo tehnična posvetovanja z nekaterimi članicami," je danes v Bruslju potrdil tiskovni predstavnik komisarja za gospodarske in finančne zadeve Jyrkija Katainena Simon O'Connor. Ni pa želel imenovati držav, s katerimi se Komisija posvetuje.

Britanski časnik Financial Times je v torek poročal o tem, da so države, za katere Komisija ugotavlja tveganje resnih proračunskih kršitev, Francija, Italija, Avstrija, Malta in tudi Slovenija.

Neuradno opozorila na nezadosten fiskalni napor
Slovenijo neuradno opozarjajo predvsem na nezadosten fiskalni napor. To sporočilo naj bi predstavniki Komisije jasno posredovali tudi v okviru nedavne misije, ki je ocenjevala proračunsko in reformno ukrepanje v Sloveniji.

Po navedbah Financial Timesa naj bi Komisija omenjenim petim državam danes poslala uradna pisna opozorila, česar pa v Komisiji danes niso potrdili. Posvetovanja potekajo po različnih komunikacijskih kanalih, predvsem po telefonu in elektronski pošti.

Ob tem so v Komisiji danes večkrat izrecno poudarili, da posvetovanja ne pomenijo, da bo mnenje prihodnji teden negativno. "Posvetovanje ne prejudicira končne ocene. Če se na tej točki posvetujemo s članico, to ne pomeni, da bo mnenje čez en teden negativno," je poudaril O'Connor.

K temu je dodal, da v upanju, da se bo promet tekstovnih sporočil na njegovem mobilnem telefonu nekoliko sprostil, od Komisije danes ni pričakovati nikakršne nadaljnje komunikacije o tej zadevi.

Če bi Komisija prihodnji teden podala negativno mnenje o proračunskem osnutku določene članice, bi imela ta tri tedne časa, da to mnenje upošteva. Če ga ne bi, bi to negativno vplivalo na odločitve Komisije v postopku zaradi presežnega javnofinančnega primanjkljaja.