Evropska komisija ugotavlja, da je letošnja makroekonomska analiza za Slovenijo zelo spodbudna. Foto: BoBo
Evropska komisija ugotavlja, da je letošnja makroekonomska analiza za Slovenijo zelo spodbudna. Foto: BoBo
Evropska komisija svetuje privatizacijo

Tako je vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič v predstavitvi poročila poudaril, da je komisija zadovoljna z napredkom, ki ga je Slovenija dosegla pri reformah proračunskega in fiskalnega okvira, trga dela in bančnega sistema. Tudi letošnja makroekonomska analiza za Slovenijo je po mnenju komisije pozitivna, saj so se socialne razmere stabilizirale, gospodarstvo pa je še naprej močno raslo.

A komisija Slovenijo obenem tudi svari, da si ne more privoščiti počivanja na lovorikah, saj jo čakajo še nekateri izzivi, povezani s tveganji, ki spremljajo gospodarske napovedi za EU. Med večjimi izzivi tako komisija izpostavlja nizko stopnjo zasebnih naložb, potrebo po izboljšanju poslovnega okolja. Dokončati je treba tudi prestrukturiranje podjetij in bančnega sektorja, med strukturnimi izzivi pa Slovenijo čaka še nekaj dela na trgu dela.

Prihaja tudi nova pokojninska reforma
Finančni minister Dušan Mramor je ob poročilu dejal, da je zelo zadovoljen, saj poročilo predstavlja odlično analizo in zelo dobro osnovo za dejavnosti, ki jih je treba še izvesti. Ponovil je, da je ekonomsko stanje v Sloveniji precej boljše, kot ga ljudje zaznavajo. Negativen odnos potrošnikov pa vpliva tudi na domače povpraševanje.

Sicer pa komisija opozarja tudi na nujnost sprejetja nove pokojninske reforme. Tako bodo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve v prihodnjem mesecu predstavili dokument o dolgoročni vzdržnosti pokojninskega sistema, na podlagi katerega bodo pripravili novo pokojninsko reformo, s katero bodo sledili dolgoročni vzdržnosti pokojninskega sistema.

ZL pogreša zmanjševanje neenakosti
S poročilom se je seznanil tudi parlamentarni odbor za zadeve EU-ja, kjer so bili poslanci večinoma zadovoljni s premiki. Poslanec Združene levice Franc Trček pa je bil kritičen do poudarjanja bančnih in fiskalnih vidikih Unije, saj meni, da EU potrebuje tudi socialno unijo in zmanjševanje razlik med državami in regijami znotraj držav.

Evropska komisija svetuje privatizacijo