Zaradi blokade črnomorskih pristanišč in logističnih težav pri izvozu na druge celine je veliko ukrajinskega žita končalo v državah srednje Evrope. Foto: EPA
Zaradi blokade črnomorskih pristanišč in logističnih težav pri izvozu na druge celine je veliko ukrajinskega žita končalo v državah srednje Evrope. Foto: EPA

Tiskovna predstavnica Evropske komisije za trgovino in kmetijstvo Miriam Garcia Ferrer je povedala, da so v stikih z državami, ki so napovedale začasno prepoved uvoza žita iz Ukrajine, pa tudi s Kijevom. Razumeti želijo namreč, kakšen je obseg ukrepov in tudi na kateri pravni podlagi temeljijo odločitve držav članic.

"Treba je spomniti, da je trgovinska politika v izključni pristojnosti EU-ja, tako da enostranski ukrepi niso mogoči," je poudarila in dodala, da ima EU z Ukrajino sklenjen prostotrgovinski sporazum, na podlagi katerega je začasno odpravil carine za uvoz ukrajinskega žita, komisija pa je že predlagala podaljšanje tega ukrepa.

Tako imajo nekatere države članice čezmerne zaloge žita, zato je Bruselj marca predlagal prvi sveženj ukrepov podpore prizadetim državam. Sveženj, ki so ga članice potrdile konec preteklega meseca, predvideva 56 milijonov evrov za Poljsko, Bolgarijo in Romunijo.

Cenejši ukrajinski pridelki predstavljajo nelojalno konkurenco na srednjeevropskih trgih. Foto: Reuters
Cenejši ukrajinski pridelki predstavljajo nelojalno konkurenco na srednjeevropskih trgih. Foto: Reuters

Zdaj pa komisija pripravlja drugi sveženj ukrepov, o podrobnostih katerega tiskovna predstavnica komisije še ni mogla govoriti. Izrazila je upanje, da bodo predlog predstavili v prihodnjih dneh in da ga bodo nato članice potrdile podobno hitro kot prvega. Za potrditev so takrat potrebovale deset dni.

Garcia Ferrer je dodala še, da komisija kljub težavam držav članic ne namerava spreminjati predloga glede podaljšanja začasne odprave carin za ukrajinsko žito. Predlog namreč že zdaj predvideva strožje varovalke, kot veljajo trenutno. V primeru težav bo tako mogoče ukrepati hitreje.

Škoda za madžarsko kmetijstvo

Madžarska je prejšnji konec tedna začasno prepovedala uvoz žita iz Ukrajine zaradi domnevne nelojalne konkurence. "Nadaljevanje sedanje tržne dinamike bi madžarskemu kmetijstvu povzročilo tako veliko škodo, da je treba sprejeti izredne ukrepe," so v soboto zvečer sporočili s kmetijskega ministrstva v Budimpešti.

Iz podobnih razlogov je v soboto prepoved uvedla tudi Poljska. Slovaška pa je že v petek prepovedala prodajo ukrajinske pšenice kot živila in krme za živali, pri čemer se je sklicevala na domnevno vsebnost pesticidov v ukrajinski pšenici.

Ukrajinsko kmetijsko ministrstvo je v sobotnem obžalovalo odločitev poljskih oblasti in predlagalo pogovore o novem dvostranskem dogovoru, "ki bi zadovoljil obe strani".

EU bo ukrepal glede ukrajinskega žita