Nika Melia, vodja največje opozicijske stranke v Gruziji. Foto: EPA
Nika Melia, vodja največje opozicijske stranke v Gruziji. Foto: EPA

"Danes je bila vplačana varščina v znesku 40.000 larijev (9500 evrov) za izpustitev Melie iz pripora," je sporočila delegacija Evropske unije v Tbilisiju. "Radi bi se zahvalili dvema neodvisnima organizacijama, ki sta temu procesu ponudili dragoceno podporo: Evropski fundaciji za demokracijo (EED), ki je dala na voljo sredstva, in Gruzijskemu združenje mladih pravnikov (GYLA), ki je ta sredstva preneslo oblastem," so še zapisali.

Evropska fundacija za demokracijo (EED), ki so jo leta 2013 ustanovile države članice EU-ja, podeljuje donacije za spodbujanje demokracije v evropskem sosedstvu. EED neposredno financira 23 držav članic in Evropska komisija.

Melia, vodja največje gruzijske opozicijske stranke Združeno narodno gibanje (UNM), je bil aretiran februarja med policijsko racijo na sedežu njegove stranke. Zahodne države so takrat dogajanje ostro obsodile.

Aretiran je bil po tem, ko je sodišče zanj odredilo pripor, ker ni želel plačati višje varščine pred zaslišanjem v primeru, ki je povezan s protivladnimi protesti leta 2019.

Aprila so pred sodiščem v Tbilisiju potekali množični protesti v podporo Meliu. Foto: EPA
Aprila so pred sodiščem v Tbilisiju potekali množični protesti v podporo Meliu. Foto: EPA

Bo izpustitev končala politično krizo?

Kdaj bo 41-letni Melia izpuščen iz pripora, za zdaj ni znano, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njegova izpustitev bo po pričakovanjih odprla pot za končanje politične krize, ki je državo zajela po oktobrskih parlamentarnih volitvah, za katere opozicija trdi, da so bile prirejene.

UNM aprila sicer ni želel pristopiti k dogovoru o končanju politične krize, doseženem ob posredovanju EU-ja, ki so ga podpisale vladajoča stranka Gruzijske sanje in skoraj vse opozicijske stranke. Vztrajali so, da bodo pristopili k dogovoru, ko bo Melia izpuščen iz pripora.

"Gre za pomemben korak h koncu politične krize v Gruziji in implementacijo dogovora iz 19. aprila," je še sporočila delegacija EU-ja v Gruziji.