Številni evropski kmetje so še v torek v Bruslju izražali svoje nasprotovanje odpravi mlečnih kvot. Foto: Reuters
Številni evropski kmetje so še v torek v Bruslju izražali svoje nasprotovanje odpravi mlečnih kvot. Foto: Reuters
Mleko
Za slovenske kmete in slovensko mleko naj bi bila priložnost, ki se odpira, kitajski trg, kjer je veliko povpraševanja po mleku. Foto: Reuters
EU končala sistem mlečnih kvot

Evropska unija je leta 1984 v obdobju prevelike ponudbe mleka uvedla sistem kvot, s katerim je omejila proizvodnjo le-tega. Zaradi velikih potreb po mlečnih izdelkih na svetovnem, predvsem azijskih trgih, pa naj v Evropi presežkov ne bi bilo, in so zato kvote izgubile smisel. Evropska komisija je njihovo ukinitev tako napovedala že leta 2008.

Ker naj bi svetovno povpraševanje po mleku in mlečnih izdelkih po pričakovanjih povprečno raslo z 2,1-odstotno stopnjo na leto, so v Bruslju prepričani, da bo odprava kvot evropskim kmetom omogočila, da v celoti izkoristijo to rast, predvsem za izdelke z dodano vrednostjo, kot je sir. Ob tem v Bruslju zagotavljajo, da bodo za proizvajalce mleka še vedno veljali številni podporni ukrepi, od neposrednih plačil do naložb prek programov za razvoj podeželja ter celo javne intervencije in zasebnega skladiščenja.

Pričakovati je nihanja v ceni mleka
Slovenski kmetje, pa tudi kmetje v drugih državah Unije, se bojijo padca cen mleka in z negotovostjo pričakujejo odpravo kvot. Poznavalci sicer ne pričakujejo večjih pretresov na trgu z mlekom, vsekakor pa je v prihodnje treba računati na velika nihanja v ceni.

Strokovnjaki zdaj možnosti za kmete vidijo v predelavi surovega mleka v izdelke z dodano vrednostjo ter v boljši povezanosti mlečne verige. Med njimi sta tudi Aleš Kuhar in Emil Erjavec. "Nedvomno bodo zmagovalci ukinitve mlečnih kvot integrirani sistemi, države, ki imajo povezano pridelavo in predelavo ter močno integrirane prodajne funkcije, da bodo sposobne najti nove trge. V to smer mora iti tudi Slovenija," je povedal Kuhar.

Priložnost za Slovenijo: kitajski trg
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan krize letos ne pričakuje, meni celo, da bi se lahko v tem letu cena surovega mleka začela zviševati. Zaradi odprave kvot so se na ministrstvu lotili iskanja novih trgov, zato Židana veseli dejstvo, da je Kitajska pred dnevi odobrila uvoz mlečnih izdelkov iz Slovenije.

Kot je za Radio Slovenija poročala Jernejka Drolec, je v Sloveniji odkupljenega povprečno 500 milijonov litrov mleka na leto, kar je samo 0,4 odstotke evropskega mleka. Poznavalci zato napovedujejo, da tako majhnih količin mleka ne bi smelo biti težko prodati, možnost prodaje na kitajskem trgu, kamor nameravajo prodajati Ljubljanske mlekarne, mlekarna Celeia in mlekarna Kele - Kele, pa se tako odpira ravno ob pravem času.

EU končala sistem mlečnih kvot