Kar 30 milijonov evrov bo Bruselj razdelil članicam kot kompenzacijo za izgube zaradi ruskih sankcij za mleko in mlečne izdelke. Foto: BoBo
Kar 30 milijonov evrov bo Bruselj razdelil članicam kot kompenzacijo za izgube zaradi ruskih sankcij za mleko in mlečne izdelke. Foto: BoBo

Na padanje cen so opozorile tako nekatere organizacije kmetov kot najbolj prizadete države. Na Finskem je kar 85 odstotkov vrednosti izvoza izdelkov, ki so zdaj na sankcijski listi, ustvarilo mlekarsko podjetje Valio, poroča dopisnica RTV Slovenija iz Bruslja Erika Štular.

O ukrepih v četrtek
Tudi za Slovenijo je to področje še posebej občutljivo. Predstavniki držav članic in komisije bodo o razmerah na tem trgu in morebitnih ukrepih razpravljali v četrtek. Komisija pa je že ta teden poudarila, da bo brez oklevanja uvedla tržne ukrepe, kjer bo analiza podatkov pokazala, da je to potrebno, še posebej za nekatere mlečne proizvode, kjer so težave očitne.

Ukrepi že veljajo na področju sadja in zelenjave
Unija je sicer že uvedla ukrepe na področju hitro pokvarljivega sadja in zelenjave, za kar je namenila 125 milijonov evrov iz rezervnega sklada za tržne krize v kmetijstvu. Prvi ukrepi so bili namenjeni proizvajalcem breskev in nektarin in ti so že tudi uradno objavljeni.

Razdelili bodo 30 milijonov evrov
Kot so se dogovorili v petek, bodo 30 milijonov evrov v prvi vrsti namenili za brezplačno razdelitev, lahko pa tudi za kompostiranje in podobne načine uporabe. Italiji, Španiji, Grčiji in Franciji so poleg tega zagotovili tudi dodatne tri milijone za promocijo.

V ozadju je bitka med sektorji
O podrobnostih glede izvajanja ukrepov za drugo sadje in zelenjavo se države še usklajujejo, v ozadju poteka tudi bitka med različnimi sektorji za omejen denar iz rezervnega sklada. V njem je letos 423 milijonov evrov.

O posledicah in odzivu na enoletno rusko prepoved uvoza hrane in pridelkov iz Evropske unije, bodo evropski kmetijski ministri razpravljali na začetku septembra.