Evropski parlamentarci so obsodili izgon Romov in od Francije zahtevali, naj konča to prakso. Foto: EPA
Evropski parlamentarci so obsodili izgon Romov in od Francije zahtevali, naj konča to prakso. Foto: EPA
Evropski parlament
Za resolucijo je glasovalo 377 evropskih poslancev, 245 jih je bilo proti, 51 pa se jih je glasovanja vzdržalo. Foto: EPA

Resolucija, ki jo je sprejel parlament, obsoja izgon Romov iz Francije in drugih držav članic in opozarja na pravico do bivanja in gibanja v Uniji, ki jo je dovoljeno omejiti samo v točno določenih in zelo omejenih primerih. Dovoljeni so le izgoni posameznikov ob upoštevanju določenih okoliščin, kot je obnašanje posameznika. Ob tem so parlamentarci zapisali še, da listina temeljnih pravic in Evropska konvencija za zaščito človekovih pravic in temeljnih svoboščin izrecno prepovedujeta množične izgone. V nasprotju z listino o temeljnih pravicah in evropsko zakonodajo je tudi jemanje prstnih odtisov izgnanih Romov.

Evropski parlament v resoluciji poziva države članice, naj spoštujejo evropsko zakonodajo in naj prenehajo izvajati politike, ki so posredno ali neposredno diskriminatorne do Romov zaradi njihove rasne oz. etnične pripadnosti. Evropsko komisijo in Svet EU-ja pa poziva, naj nadzorujeta spoštovanje evropske zakonodaje v državah članicah in uvedeta ustrezne postopke proti državam članicam, ki kršijo pravila.

Parlamentarce skrbi diskriminatorna retorika
V zvezi z izgonom Romov v države Zahodnega Balkana resolucija poziva Evropsko komisijo, Svet EU-ja in države članice, naj zagotovijo, da bodo ob tem upoštevane vse temeljne pravice Romov. Evropski parlament je zaskrbljen tudi zaradi odkrito diskriminatorne retorike, ki je zaznamovala razprave v zvezi z izgonom Romov, zato obsoja vse izjave, ki manjšine in priseljence povezujejo s kriminalom in ustvarjajo stereotipe, ki so podlaga za diskriminacijo.

Parlament v resoluciji obžaluje tudi pozen in omejen odziv Evropske komisije kot skrbnice evropskih pogodb na izgone Romov in poziva k hitrejšemu in učinkovitejšemu odzivu ob morebitnih podobnih kršitvah v prihodnje. Komisiji predlaga, naj pripravi analizo razmer glede Romov v Franciji in drugih članicah Unije, kar zadeva skladnost politik do Romov z evropsko zakonodajo.

Države članice bi morale spodbujati vključevanje Romov
Po mnenju parlamenta so tako Unija kot države članice odgovorne za spodbujanje integracije Romov v družbo, za kar je potreben skupen pristop na evropski ravni v obliki evropske strategije za Rome v EU-ju. Unija in države članice bi morale poskrbeti tudi za sredstva za projekte za integracijo Romov, za uporabo teh sredstev in učinkovitost projektov.

Alternativna resolucija ni dobila dovolj glasov
Za resolucijo, ki so jo predlagali socialisti (S&D), liberalci (ALDE), Zeleni in druge leve skupine, je glasovalo 377 poslancev, 245 jih je bilo proti, 51 pa se jih je glasovanja vzdržalo. Konservativne skupine so predlagale alternativno resolucijo, ki bi se izognila kritikam Francije, a je bila poražena z 287 glasovi za in 328 vzdržanimi.

Evropski parlament je o vprašanju izgona Romov razpravljal v torek, ko so bili evropski poslanci kritični do Evropske komisije zaradi njenega neukrepanja in od nje zahtevali jasen odgovor, ali je Pariz s tem kršil evropsko zakonodajo. Nekateri poslanci so zagovarjali francoske oblasti in vztrajali, da se Romi nočejo integrirati v družbo.