Swoboda je prepričan, da je Slovenija pri določanju meje z arbitražnim sporazumom v boljšem položaju, kot Hrvaška. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Swoboda je prepričan, da je Slovenija pri določanju meje z arbitražnim sporazumom v boljšem položaju, kot Hrvaška. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Hrvaška korak bližje EU-ju

Resolucija pozdravlja prizadevanje Hrvaške za spremembo ustave, reformo pravosodja in tesnejše sodelovanje s haaškim Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Resolucija hrvaško vlado poziva tudi k nadaljnji krepitvi administrativnih zmogljivosti za boj proti korupciji in spodbujanju kulture politične odgovornosti.

Hrvaška v EU 2013? Swoboda: Optimistično, vendar izvedljivo
V razpravi pred sprejetjem resolucije so evropski poslanci pohvalili napredek Hrvaške na poti v Evropsko unijo, ob tem pa pozvali Zagreb, naj v prihodnjih mesecih izpolni še zadnje obveznosti v pristopnih pogajanjih. Kot glavna izziva za Hrvaško so izpostavili predvsem poglavji o pravosodju in konkurenci ter sodelovanje s haaškim sodiščem.

Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D) je pred dnevi izjavila, da je zelo optimistično pričakovati, da bo Hrvaška postala članica Evropske unije že leta 2013, kot pričakujejo na Hrvaškem. Hannes Swoboda, poročevalec Evropskega parlamenta o napredku Hrvaške, je za MMC pojasnil, da je zanj pomembno le, da se poskušajo pogajanja končati do junija letos. Kot pravi, je vse ostalo odprto, saj je še zmeraj veliko dvoma v različnih državah članicah Unije. Kljub temu naj bi težili k temu, da bi Hrvaška postala članica že leta 2013. "Je optimistično, vendar izvedljivo," je poudaril.

Swoboda: Sloveniji ni treba skrbeti zaradi hrvaškega prejudiciranja meje
Na vprašanje, ali bi morala biti Slovenija zaskrbljena, ker Hrvaška kljub podpisu arbitražnega sporazuma z enostranskimi dejanji prejudicira mejo s Slovenijo, je Swoboda odgovoril, da nikakor ne, saj se bo proces arbitraže začel šele po tem, ko bo Hrvaška podpisala pogodbo k pridružitvi EU-ju, ki pa jo morajo ratificirati vse države članice.

"Če Hrvaška ne bi sprejela arbitraže ali pa njenega rezultata, je še vedno odprto, kaj bo Slovenija storila glede arbitraže hrvaškega sporazuma o pridružitvi EU-ju," zatrjuje. Prepričan je, da je Slovenija zaradi tega dolgoročno v boljšem položaju kot Hrvaška. "Hrvaška od Slovenije nekaj želi, ta pa ji mora to šele dati. S tem pa lahko Slovenija počaka," je poudaril.

Hrvaška korak bližje EU-ju