Kosorjeva je voditelje Evropske unije znova prepričevala o napredku Hrvaške. Foto: RTVMMC/Aleksander Kolednik
Kosorjeva je voditelje Evropske unije znova prepričevala o napredku Hrvaške. Foto: RTVMMC/Aleksander Kolednik

Jerzy Buzek, predsednik Evropskega parlamenta, je po sestanku s Kosorjevo Hrvaški čestital za napredek, ki ga je naredila v zadnjih letih, in se ji hkrati zahvalil, ker je prispevala k regionalni stabilnosti. Izpostavil je tudi pomen uspešnega reševanja vprašanja meja s Slovenijo in zatrdil, da mora biti to vprašanje rešeno pred širjenjem Evropske unije.

Med področji, na katerih čaka Hrvaško še največ dela, preden se bo pridružila EU-ju, je Buzek omenil boj proti korupciji, delovanje pravosodja, sodelovanje z mednarodnim sodiščem za vojne zločine v Haagu ter spremembe v javni upravi in ladjedelništvu.

"Hrvaška teče zadnje metre"
Kosorjeva je povedala, da so v hrvaški vladi prepričani, da "tečejo zadnje metre" v pogajanjih za vstop v EU. Znova je izrazila prepričanje, da bi pogovori lahko bili končani že do konca letošnjega junija. Kot pravi, se ne pritožujejo zaradi dolgotrajnih pogajanj, saj se zavedajo, da delajo v dobro vseh državljank in državljanov Hrvaške. Po njenem mnenju morajo biti reforme, ki jih izvaja Hrvaška, vidne tudi v vsakdanjem življenju ljudi.

Hrvaška premierka se je v Strasbourgu srečala tudi z evropskim komisarjem za širitev Štefanom Fülejem in predsedniki strank Evropskega parlamenta, čaka pa jo še srečanje s poslanci Evropske ljudske stranke (EPP).

V Strasbourgu od ponedeljka do četrtka poteka plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, na katerem bodo v sredo poslanci glasovali tudi o poročilu o napredku Hrvaške na poti v Evropsko unijo. Poročilo med drugim vsebuje tudi poziv hrvaški vladi k nadaljnji krepitvi administrativnih zmogljivosti teles za boj proti korupciji in spodbujanju kulture politične odgovornosti. Tako Buzek kot tudi Kosorjeva sta prepričana, da bo poročilo deležno visoke podpore.