Sporazum so evropski poslanci potrdili s 660 glasovi za, 5 poslancev je bilo proti, 32 se jih je vzdržalo. Foto: Reuters
Sporazum so evropski poslanci potrdili s 660 glasovi za, 5 poslancev je bilo proti, 32 se jih je vzdržalo. Foto: Reuters

Sporazum o trgovini in sodelovanju med EU-jem in Združenim kraljestvom, ki je začel začasno veljati 1. januarja, obsega prosto in pravično trgovino, ekonomsko in socialno partnerstvo, varnost državljanov ter upravljanje sporazuma.

Johnson: Čas je, da se ozremo naprej

Na potrditev so se že odzvali v Evropski komisiji in Evropskem svetu kot na Otoku. Britanski premier Boris Johnson je dejal, da se je treba zdaj ozreti v prihodnost. "Ta teden je zadnji korak dolgega potovanja, ki zagotavlja stabilnost v našem novem odnosu z EU kot ključnih trgovinskih partnerjev in tesnih zaveznikov," je povedal Johnson. "Zdaj je čas, da se ozremo v prihodnost in zgradimo bolj globalno Britanijo," je njegovo izjavo v sporočilu za javnost povzela britanska vlada.

Tudi britanski minister, pristojen za brexit, David Frost je poudaril, da potrditev v Evropskem parlamentu prinaša gotovost in omogoča, da se osredotočijo na prihodnost. "Vedno bomo delovali v pozitivnem duhu, vendar se bomo tudi vedno postavili za svoje interese, ko bo treba - kot suverena država s popolnim nadzorom nad našo usodo," je izpostavil.

Potrditev dogovora je na Twitterju pozdravila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Sporazum o trgovini in sodelovanju predstavlja temelj trdnega in tesnega partnerstva z Združenim kraljestvom. Dosledno izvajanje je ključnega pomena."

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel pa je poudaril, da potrditev sporazuma predstavlja "velik korak naprej v odnosih med EU in Združenim kraljestvom in začetek novega obdobja". EU bo še naprej konstruktivno sodelovala z Združenim kraljestvom kot pomembnim prijateljem in partnerjem, je še dodal.

Sorodna novica Von der Leyen poslancem: Podprite dokument, da se premaknemo naprej

Osrednji del dogovora med EU in Otokom je prostotrgovinski sporazum, ki ne obsega samo trgovine z blagom in storitvami, ampak tudi druga področja, ki so v interesu EU-ja: naložbe, konkurenčnost, državne pomoči, davčna preglednost, promet, energetika, ribištvo, varstvo podatkov in usklajevanje na področju socialne varnosti.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ob začetku razprave v torek poslance pozvala, naj dogovor – kljub določenim pomislekom glede uveljavitve nekaterih njegovih delov – podprejo in tako omogočijo, "da se premaknemo naprej".

Obsodba dražjih delovnih vizumov za peterico, med njimi za Slovenijo

Poslanci so ob tem sprejeli tudi resolucijo o dogovoru, v kateri so med drugim obsodili diskriminatorno obravnavo državljanov EU-ja iz Slovenije, Bolgarije, Estonije, Litve in Romunije, za katere so delovni vizumi za Združeno kraljestvo dražji kot za državljane preostalih 22 članic Unije.

Za resolucijo je glasovalo 578 poslancev, 51 jih je bilo proti, 68 pa se jih je glasovanja vzdržalo.

Dogovor, ki sta ga Bruselj in London sklenila decembra lani, morajo zdaj potrditi samo še države članice v okviru Sveta EU-ja. Potrditev mora biti soglasna.