Jerzy Buzek se zavzema za zaostritev sankcij v primeru korupcije. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Jerzy Buzek se zavzema za zaostritev sankcij v primeru korupcije. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Zoran Thaler
Thalerja ima na sumu tudi Klemenčičeva komisija. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek
Evropski parlament in korupcija

Buzek je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta poudaril, da je za danes sklical sestanek predsedstva Evropskega parlamenta, ki bo pogovore o korupcijski aferi nadaljeval tudi zvečer.

"Odločeni smo uveljavljati ničelno toleranco do dejanj, ki so privedla do odstopov naših kolegov," je poudaril predsednik parlamenta in požel aplavz. Predsedstvo je pristojno za pripravo predhodnega predloga proračuna Evropskega parlamenta in za urejanje upravnih, kadrovskih in organizacijskih zadev.

Zoran Thaler za pojasnila ni več dosegljiv, od torka ima zagovornika Boštjana Penka, ki pa je povedal: "Moja stranka je zainteresirana, da se vse razjasni. Obstaja močan dvom, ali gre za kaznivo dejanje, na eni strani kaznivo dejanje igro novinarjev, ki je protipravno, ne moremo imeti drugega dejanja, ko so ga novinarji napeljevali k nekemu dejanju". Penko je pojasnil tudi, da se zoper Thalerja ni začel še niti predkazenski niti kazenski postopek, zato so pozvali Nacionalni preiskovalni urad, naj Thalerja čim prej zasliši, je za TV Dnevnik poročala Tanja Gobec.

Poleg tega je pojasnil, da ga je predsedstvo Evropskega parlamenta pozvalo, naj vzpostavi stik z vsemi zunanjimi ministrstvi držav, iz katerih prihajajo omenjeni trije poslanci, da preveri, kako bodo zaradi obtožb o korupciji ukrepali pravosodni organi teh držav.

Severin se ni odpovedal stolčku
V povezavi z Romunom Adrianom Severinom, tretjim evropskim poslancem, vpletenim v korupcijsko afero, pa je Buzek povedal, da je izstopil iz politične skupine evropskih socialistov in demokratov ter da bo v poslanskih klopeh sedel kot samostojni poslanec, čeprav je bil pozvan k odstopu. O tem vprašanju se bosta z Romunom še sestala in pogovorila.

Britanski časnik Sunday Times, ki je sprožil korupcijsko afero, je že napovedal razkritje še treh evropskih poslancev.


Kot smo že poročali, so novinarji britanskega časopisa Sunday Times v preiskavi pod krinko okoli 60 poslancem ponudili plačilo v zameno za vložitev določenih zakonskih amandmajev. Na vabo so po do zdaj znanih informacijah ujeli trije poslanci, med njimi tudi slovenski evroposlanec Zoran Thaler.


Thaler sicer že ves čas trdi, da ni storil nič nezakonitega in da sprva ni želel odstopiti. A si je v torek premislil in odstopil s položaja. Danes pa so na dan prišle informacije, da je pri novinarjih pod krinko, ki so mu ponujali podkupnino, iskal tudi vlagatelja v svojo gostilno v Istri, v katero bi bilo potrebno vložiti okoli 1,5 milijona evrov.
Evropski parlament in korupcija