V skladu z novimi pravili bodo morali poročevalci, poročevalci v senci in predsedniki odborov na spletu objaviti vsa načrtovana srečanja s predstavniki interesnih skupin.

Preostalim poslancem načrtovanih stikov ni treba objaviti, jih pa nova pravila k temu spodbujajo. Nova pravila je podprlo 496 poslancev, 114 jih je bilo proti, 33 se jih je vzdržalo.

Prav tako nova pravila dovoljujejo le srečanja z lobisti, ki so uvrščeni v register Evropske unije. V Bruslju naj bi delovalo okoli 15.000 interesnih skupin, ki skušajo vplivati na spremembe evropske zakonodaje, poroča Euronews.

Protest proti lobiranju interesnih skupin v industriji. Foto: EPA
Protest proti lobiranju interesnih skupin v industriji. Foto: EPA

Spremembe so pozdravili v Transparency International EU. "Transparentnost mora biti temelj odločanja v EU-ju, zato nas veseli, da je parlament sprejel konkretne ukrepe. Gre za močan signal pred evropskimi volitvami, da je parlament glede transparentnosti pri vplivu lobistov resen," je dejal Vitor Teixeira iz organizacije.

Kodeks ravnanja postaja del poslovnika

Evropski poslanci se bodo morali vzdržati tudi neprimernega vedenja (na primer razobešanja plakatov na plenarnih zasedanjih), žaljivega jezika (klevetanje, sovražni govor ali spodbujanje diskriminacije) ter psihološkega in spolnega nadlegovanja.

Kodeks ravnanja bo zdaj postal del poslovnika in poslanci bodo morali podpisati pisno izjavo, da se ga bodo držali. Poslanci, ki bodo zavrnili podpis, ne bodo smeli zasesti vidnejših položajev v parlamentu, postati poročevalci ali zastopati parlamenta v uradnih mednarodnih delegacijah.

Evropski poslanci so podprli podpis izjave o upoštevanju kodeksa, zavrnili pa usposabljanje za preprečevanje nadlegovanja. Foto: EPA
Evropski poslanci so podprli podpis izjave o upoštevanju kodeksa, zavrnili pa usposabljanje za preprečevanje nadlegovanja. Foto: EPA

Dopolnilo poslovnika, ki zahteva podpis izjave o upoštevanju kodeksa, je podprlo 493 poslancev, 111 jih je bilo proti, 26 se jih je vzdržalo.

Evropski poslanci so sicer zavrnili predlog dopolnila, po katerem bi morali poslanci, ki bi zasedali zgoraj omenjene položaje, opraviti specializirano usposabljanje "za preprečevanje nadlegovanja in delo z ljudmi".

Neodobravanje med poslanci CDU/CSU-ja

Spremembe so še pred glasovanjem kritizirali člani Evropske ljudske stranke iz vrst nemških krščanskih demokratov (CDU) in sestrske Krščanskosocialne unije (CSU). "Nasprotujemo amandmaju, ki od poslancev zahteva, da podpišejo dokument, ki bi jih zavezal k spoštovanju pravil obnašanja, ki so za vsakega člana Evropskega parlamenta že zavezujoča ‒ s tem podpisanim dokumentom ali brez njega," je dejal vodja evropskih poslancev CDU/CSU Daniel Caspary za portal Politico.

Tudi Evropski parlament se je lani znašel na udaru kritik zaradi spolnega nadlegovanja. Odbor parlamenta za upravne zadeve je lani sprejel osnutek kodeksa, ki so ga zdaj v celoti potrdili, v katerem je med drugim navedeno, da se bodo poslanci do sodelavcev "obnašali dostojanstveno, vljudno in spoštljivo, brez predsodkov in diskriminacije".