V sredo dopoldne bodo poslanci v Evropskem parlamentu razpravljali o problemu zlorab. Foto: EPA
V sredo dopoldne bodo poslanci v Evropskem parlamentu razpravljali o problemu zlorab. Foto: EPA
Ska Keller
Na predlog poslanke Ske Keller so problem spolnega nadlegovanja uvrstili na dnevni red zasedanja Evropskega parlamenta. Foto: EPA
Mary Creagh
Mary Creagh je ena izmed štirih britanskih poslank, ki so spregovorile o izkušnjah s spolnim nasiljem. Foto: Reuters

Na začetku meseca so hollywoodske igralke začele razkrivati dejanja ameriškega producenta Weinsteina. Od tedaj so se ženske po vsem svetu opogumile in so na družbenih omrežjih pod oznako #MeToo (TudiJaz) delile svoje izkušnje. V javnost so prišli celo očitki o spolnem nadlegovanju v Evropskem parlamentu. Evropski poslanci so izrazili ogorčenje ob razkritjih, da je bilo najmanj deset žensk v parlamentu žrtev spolnega nadlegovanja, poroča STA. Hkrati so se zavzeli, da zadevi pridejo do dna. O tem je prvi pisal britanski Sunday Times. Po navedbah naj bi več poslancev na različne načine nadlegovalo zaposlene ženske.

Tajani: Tudi če je primer le eden, je preveč
V enem od primerov naj bi se poslanec celo samozadovoljeval pred mlado asistentko, nekatere druge asistentke in zaposlene v parlamentu pa so med drugim spregovorile o otipavanju in neprimernih sporočilih SMS. Sunday Times je poimensko omenil le Yvesa Cocheta iz skupine Zelenih. 71-letni Francoz je 25-letni sodelavki poslanskega kolega poslal SMS z neprimerno vsebino. Kot dodaja britanski časnik, identitet drugih poslancev, ki jim očitajo spolno nadlegovanje, žrtve iz strahu za svojo kariero niso želele razkriti.

Na afero je ob začetku štiridnevnega plenarnega zasedanja parlamenta v Strasbourgu opozorila sopredsednica skupine Zelenih Ska Keller. Na Nemkin predlog so razpravo o tej temi uvrstili tudi na dnevni red zasedanja. "Tudi če je primer samo eden, je preveč," je bil odločen predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. O nadlegovanju v Evropskem parlamentu piše tudi spletni medij Politico. V njegovi rubriki Brussels Playboook je svoje zgodbe o spolnem nadlegovanju in zlorabah v Bruslju in Strasbourgu doslej delilo 57 žensk in dva moška. Med očitki so pogodba o zaposlitvi v zameno za spolne odnose, prošnja zaposleni, naj za svojega šefa poslanca najame prostitutke, ter o moških, ki so jih ustrahovali in potem poslali na plačan dopust.

Spregovorile britanske poslanke
Vse več političark je javno spregovorilo o svojih izkušnjah. Poslanke v britanskem parlamentu Jess Phillips in Mary Creagh iz laburistične stranke ter Theresa Villers in Anne Jenkin iz konservativne stranke so delile osebne izkušnje, kako so bile napadene oziroma izpostavljene spolnemu nadlegovanju. Spregovorile so, da bi spodbudile tudi druge žrtve, da spregovorijo, oziroma solidarno do vseh, ki so spregovorile v gibanju #MeToo, piše Guardian.

Phillipsova je dejala, da jo je napadel šef, ko je bila stara dobrih 20 let. Še preden je postala poslanka, se je zbudila na kavču, medtem pa ji je omenjeni šef skušal odpeti pas in sleči hlače: "Od strahu sem bila povsem paralizirana. Bil je veliko starejši od mene. Morda 25 let." Nekdo ji je pomagal in ga odstranil, naslednji dan pa je šla kot običajno na delo. "Večina žensk, ko pomisli za nazaj, si verjetno reče, da si želi, da bi povedale policiji. Ampak glede na to, da vem, kakšna je situacija pri tem, dvomim, da bi policija lahko kaj storila," je povedala. Ob tem pa je dodala, da je spregovorila zaradi žensk, ki "nimajo moči, da bi to naredile".

Villersova je povedala, da nikoli ni bila žrtev resnega nadlegovanja, vendar je dejala, da se je ob koncu 90. let na dogodku, na katerem je bila kandidatka na evropskih volitvah, morala braniti pred rokami enega izmed organizatorjev. Jenkinova, ki se prizadeva za povečanje števila poslank, je dejala, da so jo v 70. letih, ko je v parlamentu delala kot tajnica in je bila stara dobrih 20 let, nenehno nadlegovali. Bila je žrtev fizičnega nasilja, predvsem pa nenehnega verbalnega nadlegovanja: "Takšne stvari na ljudi različno vplivajo. O tem nisem razmišljala 40 let. Nisem razburjena zaradi tega, le upam, da to ni danes nekaj vsakdanjega."

Weinstein pomočnici plačal za molk
Medtem je nekdanja pomočnica Harveyja Weinsteina Zelda Perkins razkrila, da so ji, potem ko je leta 1998 filmskega mogotca obtožila spolnega nadlegovanja, plačali 140.000 evrov za molk, piše BBC. Perkinsonova je dejala, da je prijavila Weinsteina, potem ko ji je sodelavka dejala, da je nadlegoval tudi njo. Vsaka je nato prejela po 140.000 evrov za molk, hkrati pa sta morali podpisati dogovor, ki jima prepoveduje razpravljanje o obtožbah. "Želim javno povedati, kakšen dogovor sem podpisala. Če nihče ne spregovori, se ne bo razpravljalo o teh nezaslišanih dogovorih in prisili, pod katero so žrtve," je dejala za Financial Times, čeprav bi bila s tem razkritjem lahko dolžna povrniti vsoto, ki jo je dobila. Weinstein jo je po navedbah pozval, naj ga masira, ko sta bila sama v hotelskih sobah. Večkrat jo je skušal spraviti v posteljo. Njeno pričevanje je podobno pričevanjem številnih hollywoodskih igralk.

Škandalu z Weinsteinom so sledila številna druga razkritja primerov spolnega nasilja. #MeToo je postalo gibanje žensk, ki so bile žrtve takih dejanj. Številne igralke in druge znane osebe so pozvale ženske, naj delijo svoje zgodbe. Ena najglasnejših je bila igralka Alyssa Milano, njenemu tvitu pa je odgovorilo kar 68.000 ljudi. Na družbenih omrežjih v ZDA, Evropi in na Bližnjem vzhodu je bilo več kot milijon zapisov ključnika #MeToo, piše Guardian."Gre za veliko več kot le za Harveyja Weinsteina. #MeToo predstavlja to, kar se je zgodilo skoraj vsaki ženski, ki jo poznate. Moramo poskrbeti, da to ne bo le zgodba, ki se je zgodila enkrat, zato ker je pač ta oseba pošast. Moramo vedeti, da se to dogaja vsem ženskam v vsaki državia," je pristavila aktivistka za pravice žensk Caroline Criado-Perez.