Foto: EPA
Foto: EPA

Zaradi uveljavitve zakona je na Poljskem prišlo že do več množičnih protestov, zakon pa bodo po napovedih obsodili tudi evropski poslanci.

Nekatere politične skupine so že pred začetkom tokratnega zasedanja poslale jasna sporočila obsodbe poljskega zakona, ki je stopil v veljavo konec prejšnjega meseca in prepoveduje splav v tako rekoč vseh primerih, tudi ko so pri zarodku ugotovljene hude in nepopravljive poškodbe.

Po besedah predstavnice politične skupine socialistov in demokratov Utte Tuttlies je zakon, ki ga je potrdilo tudi poljsko ustavno sodišče, barbarsko, ker prepoveduje splav tudi v primeru najhujših poškodb in ker ženskam jemlje pravico do odločitve.

Potem ko je poljsko ustavno sodišče oktobra sprejelo svojo odločitev, je Evropski parlament že na novembrski seji z veliko večino glasov sprejel resolucije, s katero obsoja odločitev, ki po mnenju parlamenta življenja žensk postavlja na kocko. Po podatkih za leto 2019 je bilo namreč na Poljskem kar 96 odstotkov splavov narejenih v primeru hudih poškodb zarodka in odločitev sodišča bo ženske prisilila v iskanje nelegalnih in nevarnih poti za opravljanje splava.

Parlament je že novembra poudaril, da zakon, ki strogo omejuje pravico do splava, krši človekove pravice žensk, saj ni v skladu z razsodbo Evropskega sodišča za človekove pravice. Ker je po mnenju poslancev odločitev poljskega ustavnega sodišča in uveljavitev zakona še en dokaz več o političnem obvladovanju pravosodnega sistema in s tem kršenja pravne države, Evropsko komisijo pozivajo, naj to vključi v že sprožene prekrškovne postopke proti Poljski v skladu s 7. členom.

Evroposlanci tudi o kršenju človekovih pravic na Poljskem