Negativna učinka nenehne dosegljivosti sta izgorelost in neplačane nadure, poudarja pobudnik resolucije. Foto: Pixabay
Negativna učinka nenehne dosegljivosti sta izgorelost in neplačane nadure, poudarja pobudnik resolucije. Foto: Pixabay

Zaradi tega bi moral biti "odklop od dela" po izteku delovnega časa osnovna človekova pravica, so v sredo v nezavezujoči resoluciji zapisali poslanci v odboru Evropskega parlamenta za delo in zaposlovanje. 31 poslancev je resolucijo podprlo, šest jih je bilo proti, 18 pa vzdržanih.

Pravica do odklopa se nanaša predvsem na medmrežje in elektronsko pošto. Podporniki resolucije so zapisali, da je potreba po 24-urni dosegljivosti delavcev po pametnem telefonu ali elektronski pošti škodljiva za duševno zdravje in dobro počutje, zato bi morali delavci imeti možnost odklopa zunaj delovnega časa in brez sankcij delodajalca, poroča Associated Press.

"Pandemija covida je drastično spremenila način našega dela, zato moramo pravila prilagoditi novi resničnosti," je dejal glavni pobudnik resolucije, evropski poslanec z Malte Alex Agius Saliba.

"Po mesecih dela na daljavo številni delavci trpijo zaradi negativnih stranskih učinkov, kot so izolacija, utrujenost, depresija, izgorelost, mišične ali očesne bolezni," je dejal Saliba. "Pritisk, da bi bili vedno dosegljivi, vedno na voljo, se povečuje," je še dodal in poudaril, da to povzroča neplačane nadure in izgorelost.

Med pandemijo covida-19 na daljavo dela okoli tretjina vseh delavcev v Evropski uniji, je ugotovila raziskava Eurofunda.

Resolucijo mora za njeno veljavnost sicer potrditi še celoten Evropski parlament, preden bo Evropska komisija zavezana pripraviti nove regulacije za delo na daljavo, ki jih bodo morale države članice uveljaviti.

Nemčija: Davčna olajšava za nadomestilo stroškov na domu

Nemčija medtem že pripravlja novo zakonodajo, po kateri bodo delavci od doma upravičeni do nižjega obdavčenja. Zakon bi delavcem omogočil odpis petih evrov dnevno za stroške elektrike in ogrevanja, skupna letna količina odpisanega davka pa ne bi smela preseči 600 evrov, podrobnosti navaja Deutsche Welle.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Nemški finančni minister Olaf Scholz je predlog zakona že označil kot "dobrega za delavce" in dodal, da ukrep "ne predstavlja velikega fiskalnega izziva".

Delavci v Nemčiji so po trenutni zakonodaji upravičeni do odpisa davka za izenačitev s stroški le v primeru, kadar lahko dokažejo, da imajo v gospodinjstvu eno sobo, namenjeno le delu. V času pandemije covida-19, ki je v improvizirane pisarne spremenila tudi kuhinje, jedilne mize in kavče, je novi predlog "fleksibilen odgovor" na novo resničnost, pa je dejal poslanec in davčni svetovalec krščanske socialne unije (CSU) Sebastian Brehm.

Tehnološke družbe predstavljajo nova sredstva nadzora

Medtem ko evropski poslanci poudarjajo pravice delavcev do odklopa, velike družbe ustvarjajo nove tehnologije za nadzor delavcev doma. Microsoft je nedavno prijavil patent sistema za spremljanje govorice telesa in mimike zaposlenih med delovnimi sestanki, s katerimi bi sestankom lahko podali "oceno kakovosti", poroča BBC.

Uporaba sistema je predvidena tako za delo v pisarni kot za delo od doma, za delovanje pa morajo biti prostori opremljeni s številnimi senzorji, kar vzbuja pomisleke o pretiranem nadzoru in vdoru v zasebnost.

Microsoft je sicer že lani predstavil orodje za "oceno produktivnosti", ki šefom omogoča nadziranje nad uporabo Microsoftove opreme (e-pošta Outlook, Microsoft Teams, Excel ...) pri posameznih delavcih.

Nadzor delavcev s kamero na prenosnem računalniku

Zanimanje za tehnologije, ki omogočajo nadzor nad delavci na daljavo, in to brez pomislekov do zasebnosti, je med pandemijo v porastu, ugotavlja BBC. Foto: Pixabay
Zanimanje za tehnologije, ki omogočajo nadzor nad delavci na daljavo, in to brez pomislekov do zasebnosti, je med pandemijo v porastu, ugotavlja BBC. Foto: Pixabay

Ameriško podjetje Hubstaff je že pred leti predstavilo programsko opremo, ki nadrejenim pošilja "zajeme zaslona" (angl. screenshots) delavcev, s čimer dobijo vpogled v praktično vse dejavnosti posameznika na spletu, med drugim tudi v delovni čas in obiske spletnih strani. Število uporabnikov opreme se je v Združenem kraljestvu od februarja in začetka pandemije covida početverilo, navaja BBC.

Še bolj invaziven se zdi sistem podjetja Sneek. Programska oprema s kamero v prenosnem računalniku fotografira delavce, ki sedijo za računalnikom. Fotografije sistem nalaga v skupno mapo, kjer si jih lahko ogledajo vsi sodelavci. Program omogoča ustvarjanje nove fotografije na vsako minuto. Tehnologijo v Združenem kraljestvu uporablja že 20.000 odjemalcev, več kot 10.000 izmed njih je začelo tehnologijo uporabljati med pandemijo, poroča BBC.

Amazonov Panorama Box bo nadziral maske in razdaljo

Amazon je medtem predstavil nov sistem Panorama Box, ki je namenjen za uporabo v pisarnah, njegova glavna naloga v trenutnih časih pa je preverjanje, ali zaposleni nosijo maske in vzdržujejo razdaljo.

Škatla (Box), polna umetne inteligence, se poveže z obstoječimi varnostnimi kamerami v prostoru, s čimer lahko, denimo, v trgovinah tudi ugotavljajo, koliko kupcev je v prostoru in koliko ljudi stoji v vrstah.

Tiskovna predstavnica Amazona je za BBC zanikala, da gre za sredstvo nadzora, saj je ustvarjena za "izboljšanje industrijskih procesov in varnosti pri delu" ter v osnovi ne vključuje "zmožnosti prepoznave obraza".

Britanski sindikati: Nadzor ne sme zanemarjati potreb delavcev

Britanski sindikati so sicer v anketah ugotovili, da so delavci zaskrbljeni že zaradi običajnih CCTV-kamer, ki se namesto za varnost uporabljajo za nadzor dela.

Krovna organizacija britanskih sindikatov (TUC) je prejšnji teden v poročilu opozorila, da nadzorni sistemi ne smejo zanemarjati potreb delavcev.

"Opozarjamo na potencialno negativne učinke vsiljive tehnologije na dobro počutje delavcev, pravico do zasebnosti, pravice do varstva podatkov in pravico do nediskriminacije," je za BBC poudarila predstavnica TUC-a Mary Towers.