Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je Slovenijo večkrat pozval, naj čim prej imenuje delegirana tožilca. Foto: EPA
Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je Slovenijo večkrat pozval, naj čim prej imenuje delegirana tožilca. Foto: EPA

Kot so sporočili z evropskega tožilstva, so od 1. junija, ko so začeli delovati, prejeli več kot 1700 poročil o kriminalnem dejanju. Sprožili so 300 preiskav, pri čemer nekatera poročila še preučujejo. "Škoda za proračun EU-ja, ki je nastala kot posledica dejavnosti v obravnavi, je ocenjena na skoraj 4,5 milijarde evrov," so zapisali na EPPO-ju.

V EPPO-ju sodeluje 22 od 27 članic Unije, tudi Slovenija, ki pa še vedno ni imenovala svojih delegiranih tožilcev. Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je Slovenijo večkrat pozval, naj čim prej imenuje delegirana tožilca. Julija je napovedal, da bo po poletju odločil o ukrepih, če se to ne bo zgodilo zelo hitro.

Pravosodno ministrstvo je sredi avgusta sporočilo, da bo postopek glede evropskih delegiranih tožilcev nadaljevalo, ko bodo prejeli pravnomočno odločitev upravnega sodišča v zvezi s tožbo tožilcev Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja na sklep vlade, da se razveljavi postopek njunega imenovanja in ponovi razpis. Na upravnem sodišču bodo po poročanju časnika Dnevnik o tožbi predvidoma odločili konec meseca.

Slovenske primere prevzel evropski tožilec Brezigar

Tako na Evropski komisiji kot na EPPO-ju so večkrat pojasnili, da je lahko evropsko tožilstvo začelo delovati tudi brez delegiranih tožilcev iz Slovenije, saj ima ta v kolegiju tožilstva svojega evropskega tožilca Jako Brezigarja, ki lahko prevzame primere iz Slovenije.

Evropsko tožilstvo je po poročanju Dnevnika zaradi izredne situacije, ki je nastala z neuspelim imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije, spremenilo interna postopkovna pravila tako, da Brezigarju dovoljujejo, da sam vodi preiskave v Sloveniji. "Toda to je možno le v izjemnih primerih in ne more biti trajna rešitev situacije, ki so jo povzročile slovenske oblasti," so poudarili na sedežu evropskega tožilstva v Luksemburgu.

Brezigar ima sicer kot član kolegija evropskega javnega tožilstva druge zadolžitve. Med drugim sodeluje v tričlanskih senatih, ki nadzorujejo delo delegiranih tožilcev. Ti so v svojih državah odgovorni za izvajanje konkretnih kazenskih preiskav in pregone v okviru pristojnosti evropskega javnega tožilstva.