Pravosodni minister Marjan Dikaučič se je prek videokonference pogovarjal z evropskim komisarjem za pravosodje Didierjem Reyndersom (na fotografiji). Foto: Reuters
Pravosodni minister Marjan Dikaučič se je prek videokonference pogovarjal z evropskim komisarjem za pravosodje Didierjem Reyndersom (na fotografiji). Foto: Reuters

Komisar Reynders je v četrtek sporočil, da je glede tega postopka imenovanja evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije pisal novemu slovenskemu ministru za pravosodje in mu izrazil svoje pomisleke ter zahteval pojasnila.

Od 22 sodelujočih držav do 1. junija, ko je evropsko javno tožilstvo (EPPO) začelo delovati, evropskih tožilcev namreč nista imenovali le Slovenija in Finska, ki je medtem z EPPO-jem že dosegla dogovor glede imenovanja svojih tožilcev. Slovenska vlada pa se je konec maja odločila za razveljavitev razpisa in objavo novega. Glede na vsebino sporočila za javnost ministrstva za pravosodje je Dikaučič komisarja Reyndersa danes seznanil z vloženo tožbo neizbranih kandidatov in s predlogom za izdajo začasne odredbe, s katero naj sodišče do pravnomočnega zaključka upravnega spora prepove objavo novega javnega razpisa. Sodišče je rok za posredovanje spisov in morebitnega odgovora na predlog za izdajo začasne odredbe določilo na 29. 6. 2021 do 12. ure, je pojasnilo ministrstvo.

Sorodna novica Državno odvetništvo ne bo vložilo tožbe zoper vlado, sta jo pa tožilca

Dikaučič napovedal imenovanje "takoj, ko bo postopek končan brez vsake sence dvoma"

Sodišče je določilo tudi 15-dnevni rok za odgovor na tožbo. V skladu z zakonom mora namreč o tožbi odločiti v 30 dneh. Minister je sicer zagotovil nadaljnjo podporo Slovenije projektu EPPO in napovedal imenovanje slovenskih evropskih delegiranih tožilcev takoj, "ko bo postopek končan brez vsake sence dvoma".

V ospredju pogovorov med Dikaučičem in Reyndersom so bile sicer glede na sporočilo za javnost predvsem priprave na slovenski prevzem predsedovanja Svetu EU-ja. "Slovenija bo nadaljevala z zastavljenim programom in prioritetami predsedovanja na področju pravosodja, ki temelji na varstvu človekovih pravic v luči izzivov, ki jih predstavljajo nove tehnologije in uporaba interneta," so sporočili z ministrstva.

Sorodna novica Postopek imenovanja ustavljen, dokler poslov ne prevzame novi minister?

Pogovarjala sta se tudi o sovražnem govoru in se strinjala, da se mu je treba odločno zoperstaviti. Na ministrstvu so izrazili zaskrbljenost zlasti zaradi porasta sovražnega govora na spletu. Zato bo v okviru predsedovanja Slovenija organizirala virtualno konferenco na to temo, kjer bo posebna pozornost namenjena tudi žrtvam teh dejanj ter potrebi po njihovi učinkoviti zaščiti, so poudarili.

Dotaknila sta se tudi vprašanja varstva osebnih podatkov, in sicer priprave uskladitev nacionalne zakonodaje s tega področja, kot jo narekuje splošna uredba o varstvu podatkov (GDPR). Minister je komisarja seznanil s stanjem priprave novele področnega zakona v Sloveniji (ZVOP-2).