Juncker se bo pred razdelitvijo portfeljev pogovoril s kandidati za evropske komisarje. Foto: Reuters
Juncker se bo pred razdelitvijo portfeljev pogovoril s kandidati za evropske komisarje. Foto: Reuters
Karl Erjavec, Miro Cerar, Tanja Fajon
Svojo podporo je Cerar izrazil le Fajonovi in Erjavcu. Foto: BoBo
Bratuškova v komisarskem sedlu
Bratuškova je Junckerjeva favoritinja

Junckerjeva tiskovna predstavnica Natasha Bertaud je na vprašanje, kako bo Juncker ravnal v primeru držav, ki so predlagale več kandidatov, odgovorila, da bo v primeru Slovenije Juncker opravil pogovor z Alenko Bratušek.
Viri blizu Junckerja pa so pozneje pojasnili, da je Bratuškova za zdaj edina kandidatka iz Slovenije, s katero bo imel prihodnji predsednik komisije razgovor, a to seveda ne pomeni, da bo pogovor tudi uspešno opravila. Kdaj bo pogovor, viri niso mogli povedati. Vsi intervjuji bodo sicer potekali v Junckerjevi pisarni v Bruslju.

Karl Erjavec je sicer danes pred začetkom Strateškega foruma Bled v izjavi za medije dejal le, da bo seznanil javnost, če ga bo Juncker poklical na razgovor. "To ni moja odločitev, to je Junckerjeva odločitev. Imam politične izkušnje. Ampak to nič ne velja, pomembno je, kaj misli Jean-Claude Juncker," je povedal.

Postopek izbire bo predstavljen tudi evropskim poslancem
Tanja Fajon
pa je za medije dejala, da je Bratuškova očitno Junckerjeva kandidatka. "Ali bo to sprejela tudi nova slovenska vlada, tudi novi premier Miro Cerar, pa je vprašanje naslednjih dni. Lahko samo rečem, da si želim, da bi v Bruselj odšla najboljša ekipa iz Slovenije. Si pa predstavljam, da sta Juncker in Bratuškova morda opravila tudi kakšen pogovor več, kot je javnost z njim seznanjena," je povedala.

Sama Junckerjevega vabila do danes ni dobila. Po njenih besedah bo treba počakati tudi na zaslišanja kandidatov v Evropskem parlamentu. "Bomo videli, kako bodo potekala zaslišanja. V Evropskem parlamentu se bomo zaslišanja močno lotili, tudi ko bo prišlo do integritete in do celega postopka, ki ga je vodila sama premierka v odstopu," je povedala.

Fajon: Morda bi bil najboljši nov kandidat

Fajonova je tudi mnenja, da bi lahko nova slovenska vlada do 20. septembra, ko se bodo začela parlamentarna zaslišanja komisarskih kandidatov, "poslala v Bruselj nekoga tretjega, kar bi bilo mogoče v celotni zmedi, ki je nastala, celo najboljša rešitev".

Strinja se sicer, da je verjetno pomembno tudi, za kateri resor si prizadeva Slovenija, se pa boji, da smo veliko priložnost zapravili že v samem postopku. "Nikoli se, vsaj ne v politiki in stroki, nismo ukvarjali z vprašanjem, katero področje bi moralo pripasti državi. Tako da je imel že sam postopek veliko lukenj," je dejala.

Bratuškova izjav za medije ob prihodu na forum ni dajala. Predsednik DZ-ja Milan Brglez pa je na vprašanje, zakaj se je Cerar v pogovorih z Junckerjem nekoliko "potegnil nazaj", dejal, da je treba na vprašanje izbire komisarja gledati "državno, ne partikularno".

Ni še znano, kdaj bomo dobili novo komisijo
Juncker bo najprej opravil pogovore z vsemi kandidati, šele nato pa bo predstavil razrez portfeljev. Zaslišanja kandidatov so sicer predvidena med 22. in 30. septembrom, če bodo s posameznimi kandidati težave, pa bo med 13. in 15. oktobrom opravil tudi drugi krog pogovorov. Juncker sicer ne napoveduje, kako dolgo bo postopek trajal, saj Belgija še ni predlagala svojih kandidatov.

Kot je znano, sta na seznamu slovenskih kandidatov za evropskega komisarja poleg Bratuškove še predsednik DeSUS-a Karl Erjavec in podpredsednica SD-ja Tanja Fajon. Uvrstitev Bratuškove na seznam kandidatov pa je pod drobnogledom Komisije za preprečevanje korupcije in eden izmed razlogov, da ZaAB ni dobil povabila v koalicijo, ki jo sestavlja mandatar Miro Cerar.

Bratuškova v komisarskem sedlu
Bratuškova je Junckerjeva favoritinja