Jean Claude Juncker bo z razkritjem kandidatov za komisarja presekal tudi notranjepolitično uganko v Sloveniji. Foto: Reuters Foto:
Jean Claude Juncker bo z razkritjem kandidatov za komisarja presekal tudi notranjepolitično uganko v Sloveniji. Foto: Reuters Foto:
Alenka Bratušek
Alenka Bratušek je zelo vesela, da lahko v Bruselj nese novico o eni najvišjih rasti BDP-ja v Evropi, četudi je v veliki meri posledica metodoloških sprememb v statistiki. Foto: BoBo
Kdo bo zasedel vodilna položaja v EU-ju?

Takrat bo tako znana tudi Junckerjeva odločitev o slovenskem kandidatu. Slovenija je Junckerju poslala seznam treh komisarskih kandidatov, na katerem so premierka v odhodu Alenka Bratušek, evropska poslanka Tanja Fajon in zunanji minister v odhodu Karl Erjavec. Mandatar za sestavo nove vlade Miro Cerar je v četrtek Junckerja v telefonskem pogovoru obvestil, da daje prednost kandidatoma koalicijskih strank. Evropski diplomatski viri danes ob robu vrha EU-ja pravijo, da naj bi Juncker izbral Bratuškovo.

Juncker pa je že večkrat izpostavil, da bo vztrajal pri zadostnem številu zelo sposobnih žensk v svoji ekipi. Prav tako je izpostavil, da želi v ekipi osebe z močnim političnim profilom, ki bodo zmožne hitro in učinkovito uresničevati zastavljene politične cilje.

Bratuškova vesela in ponosna
Premierka v odhodu Alenka Bratušek je ob prihodu na vrh EU-ja izpostavila, da je zelo vesela in ponosna, da bo lahko kolege seznanila z zelo dobrim gospodarskim položajem Slovenije.

"Gospodarska rast v zadnjem četrtletju je tako rekoč skoraj najvišja v EU-ju, brezposelnost se znižuje, obrestne mere so rekordno nizke, tako da sem iskreno vesela in ponosna, da bom vlado v roke nasledniku predala v zelo dobri situaciji," je poudarila.

Sicer pa je izrazila upanje, da se bodo voditelji danes po poletnem premoru odločili o imenovanju na dva vodilna položaja v institucijah EU-ja - o novem predsedniku Evropskega sveta in visokem zunanjepolitičnem predstavniku.

Cerar ni podprl predhodnice
Tudi v Bruslju je zagovarjala stališča, da je treba pri odločitvah zagotoviti politično in geografsko ravnotežje ter ravnovesje med spoloma, torej naj vsaj enega izmed položajev dobi ženska in enega vzhodno- ali srednjeevropska članica. Premier Miro Cerar je sicer v petkovem pogovoru s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem poudaril, da sicer še zmeraj podpira le Tanjo Fajon in Karla Erjavca, ne pa tudi Bratuškove, a da Junckerju pušča proste roke pri izbiri.

Premierka v odhodu je še povedala, da se bodo danes seznanili z razmerami na kriznih žariščih po svetu, pri čemer je najhuje v Ukrajini, kjer se razmere iz dneva v dan poslabšujejo. "Ni pa pričakovati, da bi že danes sprejeli določene sankcije," je še dejala.

Kdo bo zasedel vodilna položaja v EU-ju?