Tema, ki sprva ni bila predvidena za današnjo razpravo, je postala aktualna po izbruhu afere s panamskimi dokumenti. Foto: Reuters
Tema, ki sprva ni bila predvidena za današnjo razpravo, je postala aktualna po izbruhu afere s panamskimi dokumenti. Foto: Reuters

Razprava o boju proti davčnim utajam in izogibanju davkom ni bila predvidena tema današnje razprave, a je postala aktualna po izbruhu afere s panamskimi dokumenti, v kateri je skupina mednarodnih novinarjev razkrila imena svetovne elite, ki so svoje premoženje skrivali v davčnih oazah.

Vse članice EU-ja so se pridružile pobudi peterice držav o čimprejšnji uvedbi evidenc, ki zahtevajo, da se dejanski lastniki podjetij, fundacij, fiktivnih podjetij itd. identificirajo, podatki pa so na voljo davčnemu organu in organom pregona.

"To je odličen izid današnje razprave," ni mogel skrivati zadovoljstva nizozemski finančni minister Jeroen Dijsselbloem na novinarski konferenci po koncu prvega dne zasedanja. Pobudo za skupno ukrepanje na področju transparentnosti so prejšnji teden v Washingtonu predstavile Francija, Nemčija, Italija, Španija in Velika Britanija.

Davčna preglednost
V razpravi o večji davčni preglednosti so ministri, med njimi tudi finančni minister Dušan Mramor, podprli vrsto pobud o boju proti davčnim utajam in izogibanju davkom. Med drugim so se zavzeli za oblikovanje skupnega evropskega seznama davčnih jurisdikcij, ki niso pripravljene sodelovati v boju proti davčnim utajam.

Finančni ministri so med drugim izmenjali stališča na temo proračuna EU-ja, ki je v zadnjih letih pod vedno večjim pritiskom. V razpravi, ki jo je vodil guverner nizozemske centralne banke Klaas Knot, so obravnavali vprašanje, kakšna naj bo vloga finančne regulative in nadzora pri promoviranju financiranja tega prehoda. V razpravi o krepitvi bančne unije so ministri obravnavali različne možnosti regulatorne obravnave izpostavljenosti bank.