Francoski predsednik Macron je glede prenove EU-ja omenil področja gospodarstva, denarne unije, obrambne in begunske politike. Foto: Reuters
Francoski predsednik Macron je glede prenove EU-ja omenil področja gospodarstva, denarne unije, obrambne in begunske politike. Foto: Reuters

Macron je ob tem omenil področja gospodarstva, denarne unije, obrambne in begunske politike, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Nemška kanclerka se je strinjala z oblikovanjem načrta do junija. "Bolj kot kdajkoli je v trenutnih geopolitičnih razmerah, v katerih je multilaterizem pod pritiskom, pomembno enotno delovanje Unije," je dejala.

Poudarila je, da se Nemčija in Francija ne strinjata o vsem, da pa sta v preteklosti skupaj veliko naredili. "Iskreno si želim, da tudi nam uspe, in verjamem, da nam tudi bo," je dejala.

Francoski predsednik upa, da bo Nemčija podprla njegove načrte za reformo EU-ja, kot sta oblikovanje proračuna evrskega območja in večja davčna harmonizacija. Voditelji držav članic Unije se bodo prihodnji teden sestali na srečanju v Bruslju.

Solidarnost z Londonom
Predsednik in kanclerka sta izrazila tudi solidarnost z Londonom ob zastrupitvi nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčere v Londonu.

"Obsojamo to rusko vmešavanje, saj vse kaže, da je Rusija izvedla ta poskus umora," je povedal Macron. Tudi Angela Merkel je dejala, da veliko stvari kaže na odgovornost Rusije. Napovedala je, da bodo skupaj razpravljali o primernem odgovoru.

Obisk nemške kanclerke v Parizu je njena prva pot v tujino po prevzemu četrtega mandata na čelu nemške vlade. Spremlja jo podkancler in novi finančni minister iz vrst socialdemokratov Olaf Scholz.

Angela Merkel najprej v Pariz
Angela Merkel najprej v Pariz