Foto: EPA
Foto: EPA

Francoski minister za evropske zadeve Clement Beaune je v ponedeljek zvečer na Twitterju sporočil, da Francija s polnočjo ne bo uvedla zagroženih povračilnih ukrepov. Pariz je sicer napovedoval, da bodo od danes nekatera pristanišča zaprli za britanske ladje in opravljali strožji nadzor nad ribiči iz Združenega kraljestva. V okviru tega bi opravljali tudi strožji nadzor tovornjakov.

Kot je pojasnil, so namreč od britanske vlade prejeli "prve signale" o možnosti pospešitve pogovorov o rešitvi spora, zato so se odločili, da nadaljujejo dialog z Londonom. V četrtek tako v Parizu na poglobljeni razpravi pričakujejo britanskega ministra za brexit Davida Frosta.

Podobno kot Beaune je ob robu podnebnega vrha COP26 v Glasgowu povedal tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Namesto da bi Pariz uresničil svoj ultimat in v noči na danes uvedel povračilne sankcije, bodo za zdaj raje nadaljevali z dialogom, je potrdil. Obenem je dejal, da zaupa britanskemu premierju Borisu Johnsonu, da bo vzel francoske predloge resno in da bodo pogovori zdaj končno prinesli "rezultat", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vlada v Londonu je odločitev Francije pozdravila, Frost pa je na Twitterju potrdil, da je sprejel Beaunovo povabilo na četrtkovo srečanje. "Kot smo že večkrat povedali, smo pripravljeni nadaljevati intenzivne pogovore o ribolovu, vključno s preučitvijo vsakih novih dokazov v podporo preostalim prošnjam za dovoljenja," je sporočil tiskovni predstavnik vlade.

Problematičen dostop do dovolilnic za ribolov

Pariz očita Londonu, da francoskim ribičem onemogoča dostop do dovolilnic za ribolov v britanskih vodah. Povod je bila septembrska odločitev oblasti v Veliki Britaniji in na otoku Jersey, ki so več desetim francoskim ribiškim čolnom zavrnile izdajo dovoljenj za ribolov v svojih ozemeljskih vodah. Za licence so morali francoski ribiči zaprositi zaradi britanskega izstopa iz EU-ja.

Pariz je opozoril, da London s tem krši sporazum o brexitu. London na drugi strani vse očitke zavrača in trdi, da ribiči niso predložili vse potrebne dokumentacije.

Ker strani rešitve nista dosegli, je Francija napovedala, da bo od danes izvajala omenjene povračilne ukrepe.

London je v odzivu na ta ultimat zagrozil s svojimi ukrepi, ki bi vplivali na celotno Evropsko unijo. Britanska zunanja ministrica Liz Truss je v ponedeljek v pogovoru za televizijo Sky News namreč dejala, da se mora spor rešiti v 48 urah, sicer bodo sprožili mehanizme v okviru dogovora z EU-jem o brexitu in zahtevali kompenzacijo. London je poleg tega napovedal strožje inšpekcije ribolovnih ladij iz EU-ja.

Da bi spor razrešili tik pred iztekom roka, je Evropska komisija v ponedeljek popoldne sklicala sestanek, na katerem so po videopovezavi sodelovali visoki predstavniki Francije in Velike Britanije ter otokov Jersey in Guernsey.

Pariz in London umirjata sovražno retoriko