Marine Le Pen v stolu, Francija na razpotju. Foto: EPA
Marine Le Pen v stolu, Francija na razpotju. Foto: EPA
Le Penova napoveduje slovo Hollanda

Njena vodja Marine Le Pen je danes znova dala jasno vedeti, da je njen cilj predsedniška palača, predsednik Francois Hollande pa se je pred današnjim neformalnim zasedanjem voditeljev Evropske unije zavzel za zmanjšanje vloge Evropske unije, kjer ta ni potrebna.

Zmaga leta 2017 je postala še verjetnejša, pravi prva dama Nacionalne fronte, ki odkar je prevzela položaj, stranko retorično pomika bližje sredini. Zaradi slabih gospodarskih razmer in visoke brezposelnosti njen populizem, ki ga zrcali slogan "Ne Bruslju, da Franciji", očitno pada na plodna tla.

Marine Le Pen je danes dejala, da je njen cilj ustaviti vse škodljive dogodke v Evropski uniji, torej v vseh pogledih zaščita interesov Francije in Francozov. Nacionalna fronta po besedah Le Penove postaja tretja največja stranka v Evropskem parlamentu.

Odgovornost za klofuto francoskih volivcev socialistom je tudi predsednik Hollande delno pripisal Bruslju. Čeprav se je v preteklosti večkrat zavzel za prenose pristojnosti v evropsko prestolnico, tudi z idejo nekakšne evrske vlade, zdaj stopa korak nazaj. Doma napoveduje reforme za izboljšanje razmer in poudarja, da mora biti Evropa enostavna, jasna in učinkovita. Dobrih 13 odstotkov podpore je bil najslabši izid socialistov v zgodovini evropskih volitev in nov neuspeh, po porazu na lokalnih volitvah pred dvema mesecema.
Klofuto volivcev čutijo tudi v desnosredinskem UMP-ju - ta je povrhu danes ostal še brez vodstva, saj je bil zaradi nepravilnosti pri financiranju Sarkozyjeve volilne kampanje v odstop prisiljen prvi mož stranke Jean-Francois Cope. V stranki se začenja boj za oblast, prav tako za nominacijo za predsedniške volitve; v ospredju sta nekdanja premierja Alain Juppe in Francois Fillon in pa nekdanji predsednik Nicolas Sarkozy.

Matjaž Trošt, Radio Slovenija, Bruselj

Le Penova napoveduje slovo Hollanda