EU si želi čimprejšnjega začetka pogajanj. Foto: Reuters
EU si želi čimprejšnjega začetka pogajanj. Foto: Reuters

Barnier je na prvi novinarski konferenci po prevzemu vloge glavnega pogajalca EU-ja o brexitu pojasnil, kaj je bilo doslej storjenega, in podal nekaj splošnih pripomb, za podrobnosti pa je po njegovih besedah prezgodaj. "Vstopamo v neznane vode. Delo bo pravno kompleksno, politično občutljivo ter bo pomembno vplivalo na naša gospodarstva in na ljudi na obeh straneh," je poudaril Barnier, nekdanji evropski komisar in francoski zunanji minister.

Barnier je doslej obiskal 18 prestolnic članic Unije, tudi Ljubljano. Turnejo po prestolnicah bo končal do konca januarja prihodnje leto. Vzporedno oblikujejo majhno ekipo 30 strokovnjakov za različna področja, ki bo pregledala evropski pravni red in opredelila vprašanja, o katerih se je treba pogajati, je še pojasnil glavni pogajalec. EU je pripravljen na pogajanja, a najprej mora Velika Britanija sprožiti ločitveni postopek, torej Unijo uradno obvestiti o nameri izstopa, je Barnier tudi danes ponovil dobro znano stališče Unije.

Unija si želi čimprejšnja pogajanja
Ob tem je opozoril, da bo časa zelo malo in da bodo pogajanja dejansko trajala manj kot 18 mesecev, čeprav 50. člen pogodbe EU-ja, ki opredeljuje izstop, določa dveletni rok za izvedbo procesa. Po sprožitvi postopka morajo namreč članice najprej opredeliti smernice za pogajanja, na koncu pa morajo dogovor potrditi članice, Evropski parlament in Velika Britanija, je pojasnil Barnier. Če bo Velika Britanija uradno obvestilo o izstopu podala do konca marca, kot je napovedala britanska premierka Theresa May, bi se pogajanja lahko začela nekaj tednov pozneje in dogovor o izstopu bi lahko bil dosežen do oktobra 2018, je dejal.

S tem je glavni pogajalec EU-ja o brexitu dejansko določil zaželeni rok za končanje pogajanj. Večkrat je tudi znova ponovil željo Unije, da bi se pogajanja začela čim prej in da bi bilo obdobje negotovosti čim krajše. Opredelil je tudi štiri temeljna načela za pogajanja: odločenost ohraniti enotnost; članstvo prinaša pravice in koristi, ki jih tretja država ne more uživati, ker nima enakih obveznosti; ni pogajanj brez uradnega obvestila in nedotakljivost štirih temeljnih svoboščin. "Mi smo pripravljeni. Ostanimo mirni in pogajajmo se," je za konec pozval Barnier.