Foto: Anže Malovrh/STA
Foto: Anže Malovrh/STA

Ruska propaganda je pred junijskimi evropskimi volitvami, na katerih bodo državljani v vseh 27 članicah volili 720 članov Evropskega parlamenta, dobila nov zagon, tako da se v večini držav članic "kaže že kar odkrita protievropska propaganda", je ob prihodu na drugi dan vrha EU-ja dejal slovenski premier Robert Golob. Slovenija pri tem po njegovih besedah ni izjema, pri čemer je spomnil na izgon ruskega diplomata, udeleženega v širjenju ruske propagande.

Pri tem je ključno, da Evropska unija, države članice in tudi Evropski parlament najdejo učinkovit odgovor. "Po vseh raziskavah se vsi zavedamo koristi življenja v Evropski uniji. Pokažimo to še tako, da pridemo na volitve in nagradimo tiste stranke, ki so proevropske in zagovarjajo vrednote, kot so demokracija, pravna država in zavzemanje za mir. Mislim, da je to tudi najboljši možni odgovor na katero koli propagando, ki prihaja od kjer koli in bi bila usmerjena proti Evropski uniji," je povedal. Aktivno bo k udeležbi na volitvah 9. junija nagovarjala tudi vlada, je napovedal premier.

Dezinformacije je treba po njegovem mnenju vztrajno naslavljati in poudarjati, da kdor koli govori, da je EU nekaj slabega, zagotovo nima dobrih namenov. Samo s sankcijami, h katerim sta v sredo zaradi poročil o domnevnem ruskem vmešavanju v delo Evropskega parlamenta pozvala premierja Belgije Alexander De Croo in Češke Petr Fiala, te težave ni mogoče rešiti, je še dejal Golob.

Golob: "Edini način za mir je, da se začnemo vsi zavedati svoje odgovornosti"

Voditelji članic EU-ja so v sredo razpravljali tudi o nadaljnji podpori Ukrajini v njenem boju z rusko agresijo in odzivu EU-ja na nedavno nadaljnjo zaostritev napetosti na Bližnjem vzhodu po sobotnem iranskem napadu na Izrael. Pri tem so podprli uvedbo dodatnih sankcij proti Teheranu, predvsem v povezavi z brezpilotnimi letalniki in raketami. Iranski napad so ostro obsodili in vse strani pozvali k zadržanosti.

Golob je pozval k reševanju različnih konfliktov v skladu z enakimi standardi. Foto: Anže Malovrh/STA
Golob je pozval k reševanju različnih konfliktov v skladu z enakimi standardi. Foto: Anže Malovrh/STA

Slovenija si bo po Golobovih besedah skupaj s še nekaj drugimi državami še naprej prizadevala, da je treba nagovarjati vse partnerje v regiji, tudi Izrael in Palestince, trenutno pa predvsem Iran, naj se vzdržijo stopnjevanja napetosti.

"Edini način, da dosežemo mir, je, da se začnemo vsi skupaj zavedati svoje odgovornosti. To je stališče, ki ga bomo zagovarjali tudi naprej, ne samo na Bližnjem vzhodu, ampak tudi glede Ukrajine in Rusije," je povedal.

"Danes je svet res postal majhen, vse je povezano in mi kot članica Varnostnega sveta ZN-a se tega zelo dobro zavedamo. Vemo, da je treba te probleme, te konflikte reševati v skladu z enakimi standardi," je še poudaril premier ob začetku drugega dne zasedanja voditeljev držav članic.

Golob naklonjen vnovični kandidaturi Ursule von der Leyen

"Kar se mene osebno tiče, mislim, da je dobra predsednica Evropske komisije in sem s tega stališča naklonjen njeni kandidaturi," pa je Golob odgovoril na vprašanje, ali podpira kandidaturo Ursulo von der Leyen za drugi mandat na čelu komisije. Golob sicer pripada liberalni politični družini Renew, von der Leyen pa desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP). EPP-ju se glede na javnomnenjske ankete na prihajajočih volitvah obeta zmaga, von der Leyen pa je kot vodilna kandidatka stranke že prejela podporo več voditeljev, med drugim nemškega, francoskega in španskega.

Sorodna novica Ursula von der Leyen bo na evropskih volitvah vodilna kandidatka Evropske ljudske stranke

Golob je v izjavi za medije pojasnil tudi, da so se v stranki Gibanje Svoboda za to, da nekdanjega predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela že zdaj predlagajo za evropskega komisarja iz Slovenije, odločili, da bi se lahko z ustreznimi deležniki v Bruslju začeli pogovarjati o sestavi prihodnje Evropske komisije. Glede resorjev, ki bi zanimali Slovenijo, je povedal, da se namerava zavzemati za druge resorje, kot ga zaseda trenutni komisar Janez Lenarčič in ki so morda za Slovenijo pomembnejši. Lenarčič je v trenutni komisiji pristojen za krizno upravljanje.

"Gospod Vesel je zelo znan kandidat, je človek, ki je imel bogato kariero tako na Računskem sodišču kot na javnih naročilih. Na teh področjih, tudi na proračunu, bi lahko verjetno bil zelo dober kandidat," je pojasnil premier. Vesel je sicer med resorji, ki bi ga kot kandidata za evropskega komisarja zanimali, med drugim naštel področje financ, konkurence in demokracije. Glede Lenarčiča je medtem Golob ocenil, da svojo nalogo opravlja korektno, in izrazil prepričanje, da bo svoj mandat v tem duhu tudi končal.